Vremea tine cu gospodinele - e inca timp pentru proviziile de iarna

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 20:55
6034 citiri
Vremea tine cu gospodinele - e inca timp pentru proviziile de iarna

Cea mai sigura si cea mai curata mancare este cea pe care tu insati o gatesti acasa. Aminteste-ti de cum te astepta mama, in copilarie, cu mancarea calda pe masa, sa te intorci de la scoala, si fa si tu acelasi lucru pentru copilul tau, pentru familia ta.

Daca la timpul potrivit nu ai facut zarzavat pentru ciorbe si tocanite, nu e nicio problema, poti face de acum incolo, mai ales ca in piata, la tarabe, inca gasesti, din belsug, tot ce-ti trabuie.

Nu se poate o ciorba fara radacinoase, morcov, patrunjel alb, telina si ardei. Curata radacinoasele, spala-le bine si usuca-le intr-un prosop curat de bucatarie apoi taie-le in cubulete sau, mai bine, da-le prin razatoarea mare.

Ardeii grasi, sa fie rosii, galbeni si verzi, dar si ardei capia trebuie taiati in fasii scurte si subtiri. Amesteca ardeii cu radacinoasele si pune amestecul intr-o punga, la congelator. Ai grija sa pregatesti o alta punga de zarzavat cand aceasta este pe terminate. La acest zarzavat nu se foloseste sare.

Zarzavatul de ciorba, astfel pastrat la congelator, se pune in mancare, asa congelat, numai cand apa clocoteste. In acelasi fel se pregateste si zarzavaul pentru tocanite, doar ca nu se mai folosesc radacinoasele albe. Pentru tocanite, se foloseste doar morcov si ardei.

Tot la congelator poti pastra, in conditii foarte bune, si verdeata pentru ciorbe si tocanite. Cumpara din piata cateva legaturi de patrunjel si leustean. Acasa, spala bine verdeturile, lasa-le sa se usuce, taie-le marunt, amasteca-le si pune-le in punga.

Verdeata, asa congelata, se pune in ciorba indata ce ai inchis focul de sub oala. Nu se decongeleaza pentru ca nu ramane nimic din ea. Pentru tocanite, pregateste separat, o alta punga in care sa pui numai patrunjel, fara leustean.

Daca-ti place mamaliguta si ai mai mult malai, tine-l la frigider. Nu va face fluturi si esti sigura ca e curat, bun de pus oricand, in ceaun. In conditii de bloc, malaiul nu se poate pastra prea mult timp, nici chiar tinut in camara unde, de fapt, este aceeasi temperatura ca si in restul casei.

Merele tinute in lada de jos a frigiderului, se pastreaza mai mult timp. Vara, cand afara soarele arde, un mar de la frigider nu numai ca taie setea, dar taie si pofta de dulce si amana si foamea pentru cateva ore.

Lumanarile pot fi tinute, de asemenea, la frigider, in lada de sub congelator, Astfel, isi vor pastra forma si vor arde mai incet, cu flacara intensa.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#radacinoase pentru ciorba, #patrunjel leustean sanatate, #mere beneficii memorie , #alimente