Ziare.com

Cazaturile pot trada dementa

de Andrada Avram
Luni, 18 Iulie 2011, ora 13:45

   

Cazaturile pot trada dementa
Spre deosebire de varstnici, care nu au vreun simptom specific la inceputul bolii Alzheimer, unul dintre cele mai comune tipuri de Alzheimer, cercetatorii au descoperit ca la persoanele mai tinere cazaturile pot fi un semn al acestei afectiuni.

Potrivit HealthDay, in cadrul unui nou studiu despre memorie si imbatranire, oamenii de stiinta au scanat creierele a 125 de adulti, care au fost si chestionati cu privire la numarul de cazaturi pe care le-au suferit in decursul a 8 luni. In cazul persoanelor unde se observa un inceput de Alzheimer si numarul cazaturilor era mai mare sau erau predispusi catre acestea.

"Din cate stim, acesta este primul studiu ce analizeaza legatura dintre cazaturi si Alzheimer", spune autorul Susan Stark, profesor asistent la Universitatea Washington. "Descoperirile se adauga la cele anterioare, referitoare la probleme de mobilitate aparute in stadiul incipient al bolii".

Din cei 125 participanti la experiment, 48 cazusera macar o data. Un agent proteic mai crescut din cauza Alzheimer-ului este vinovat de aparitia acestui risc, mai mare de 2,7 ori decat in cazul restului subiectilor. Vederea si perceptia sunt de asemenea afectate, chiar inainte ca bolnavii sa inceapa sa aiba probleme de memorie si gandire.

"Cercetarile actuale arata ca primele semne apar chiar cu un deceniu inainte de instalarea bolii propriu-zise", spune Maria Carrillo, director medical la Asociatia tratarii Alzheimerului. Este nevoie de mai multe cercetari pe viitor, dar acesta va putea fi un indiciu de valoare pentru tratarea prematura si eficienta a afectiunii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3136 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor