Descoperire revolutionara in domeniul medical - testul pentru Alzheimer

Joi, 15 August 2013, ora 15:32
5445 citiri
Descoperire revolutionara in domeniul medical - testul pentru Alzheimer
Foto: The Telegraph

Un nou test dezvoltat de oamenii de stiinta ar putea permite medicilor sa depisteze boala Alzheimer cu un deceniu inainte de aparitia primelor simptome.

Cercetatorii au descoperit un nivel mai redus de ADN in lichidul cefalorahidian al subiectilor cu predispozitie de a dezvolta boala Alzheimer, relateaza The Telegraph.

Aceasta descoperire ar putea permite o diagnosticare care va da posibilitatea pacientilor sa urmeze un tratament cu mult timp inainte de aparitia simptomelor de debilitate.

Ei sustin ca descoperirea bolii in stadiul incipient face posibila utilizarea de medicamente pentru a preveni acumularea de materiale toxice in celulele creierului, celule care provoaca boala Alzheimer.

Exista 800.000 de persoane cu dementa in Marea Britanie, din care aproximativ 60.000 mor in fiecare an.

In prezent, singura modalitate de a diagnostica cu exactitate boala Alzheimer este post-mortem, pana atunci medicii bazandu-se pe o serie de teste mentale si cautand simptome.

Profesorul Ramon Trullas, conducatorul echipei de la Institutul de Cercetari Biomedicale de la Barcelona, a declarat:

"Daca constatarile noastre initiale vor fi confirmate de alte laboratoare, rezultatele vor schimba modul in care gandim in prezent despre cauzele care provoaca boala Alzheimer. Aceasta descoperire ne-ar putea permite sa gasim mai multe tratamente eficiente care sa fie administrate in stadiul preclinic".

Din cercetarile efectuate si publicate in Analele de Neurologie, s-a constatat o scadere a cantitatii de ADN mitocondrial in lichidul cerebral spinal la pacientii cu Alzheimer.

ADN-ul mitocondrial este de obicei gasit sub forma unor structuri mici, care actioneaza ca adevarate centrale electrice de celule si sunt mostenite numai prin linie materna.

Profesor Trullas si colegii sai cred ca un nivel scazut din acest ADN mitocondrial poate reflecta capacitatea redusa a acestor centrale electrice de a furniza energie pentru celulele creierului.

El a spus ca reducerea ADN-ul mitocondrial poate fi unul dintre primele semne de Alzheimer si sugereaza ca patologia bolii incepe mult mai devreme decat se credea anterior.

Echipa de cercetatori sustine ca se poate detecta nivelul redus de ADN mitocondrial cu un deceniu inainte de aparitia simptomelor de dementa.

Alte semne biochimice ale bolii Alzheimer, cum ar fi de pilda proteinele care provoaca haosul in celulele creierului, apar mult mai tarziu.

Se estimeaza ca in lume exista circa 18 milioane de pacienti cu aceasta boala, iar in urmatorii 15 ani, numarul de bolnavi se va dubla din cauza fenomenului de imbatranire a populatiei. In 2050, peste 52 de milioane de oameni vor fi afectati de Alzheimer.

In Romania, din datele detinute de Societatea Romana Alzheimer, reiese ca peste 150.000 de persoane sufera de aceasta maladie, iar o mare parte a bolnavilor nu sunt inca diagnosticati, procentul acestora fiind de 80%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#tratament boala Alzheimer, #test boala Alzheimer, #Alzheimer dementa simptome , #alzheimer