Descoperire revolutionara: Test de sange care poate identifica daca ai Alzheimer, inainte de aparitia primelor simptome

Duminica, 04 August 2019, ora 08:39
10049 citiri
Descoperire revolutionara: Test de sange care poate identifica daca ai Alzheimer, inainte de aparitia primelor simptome
Foto: Arhiva Pixabay

Cercetatori de la Universitatea Washington din St. Louis au pus la punct un test de sange care are o acuratete de 94% in identificarea maladiei Alzheimer, chiar inainte de aparitia primelor simptome, luand in calcul varsta si factorii genetici ai pacientului, informeaza Press Association.

Conform cercetatorilor, testul masoara nivelul acumularilor proteinei beta amiloid din sange si pornind de la aceste niveluri, cercetatorii pot preconiza daca exista riscul ca aceasta proteina sa se acumuleze in creier, sub forma de placi senile. Studiul realizat la Universitatea Washington sustine ca poate fi identificat un pacient care va suferi de aceasta forma de dementa cu pana la 20 de ani inainte de aparitia primelor simptome.

Rezultatele au fost publicate in revista medicala Neurology si reprezinta un progres major in lupta impotriva acestei maladii.

Studiul a fost realizat pe 158 de adulti cu varsta de cel putin 50 de ani. Dintre acestia, 148 aveau functii cognitive normale. De la fiecare dintre participanti a fost recoltata cate o proba de sange si apoi au fost supusi unei proceduri imagistice, o tomografie cerebrala cu emisie de pozitroni (PET).

Cercetatorii au impartit probele de sange si rezultatele PET in doua categorii, in functie de prezenta sau absenta proteinei beta amiloid si au observat ca rezultatul analizei de sange coincide cu rezultatul PET in 88% dintre cazuri.

Apoi, pentru a imbunatati acuratetea testului, cercetatorii au incorporat si o serie de factori de risc major pentru Alzheimer. Dintre acestia, varsta este cel mai bine cunoscut factor de risc. Dupa varsta de 65 de ani, riscul de Alzheimer se dubleaza la fiecare 5 ani.

O mutatie genetica denumita APOE4 creste de asemenea riscul de imbolnavire de Alzheimer de 3 pana la 5 ori. Genul este de asemenea important in ceea ce priveste aceasta maladie, in conditiile in care doi din trei pacienti cu Alzheimer sunt femei.

Dupa introducerea acestor factori de risc in analiza, acuratetea testului a crescut la 94%.

Cercetatorii spera ca acest test de sange va deveni disponibil peste cativa ani. Eficienta lui va fi cu mult sporita in lupta impotriva acestei maladii, dupa ce vor aparea noi tratamente care sa stopeze evolutia bolii si instalarea dementei.

Exista un consens din ce in ce mai larg intre neurologi care sunt de parere ca, pentru a obtine cele mai bune rezultate, tratamentul impotriva Alzheimer trebuie sa inceapa cat mai devreme cu putinta, in mod ideal chiar inainte de aparitia primelor simptome de alienare cognitiva. De obicei, atunci cand persoanele bolnave incep sa manifeste principalul simptom al bolii, pierderile de memorie, creierul este deja profund afectat si terapiile nu pot decat ameliora usor simptomele.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
....si ce daca ?....lui dracila oricum nu-i pasa......
Poza cititoru
cititoru
rank 5
Hai, dezvoltati-o repede pana nu ne apuca