Hormonul numit irisin, pe care corpul il secreta in cantitati mai mari in timpul practicarii de exercitii fizice, ar putea preveni pierderea memoriei legata de boala Alzheimer.
Cand corpul face efort, tesutul muscular elibereaza hormonul irisin, care intra in circulatia organismului si este capabil sa amelioreze capacitatea cognitiva, potrivit unui studiu publicat luni in revista Nature Medicine si citat de EFE.
Experti de la Universitatea Federala din Rio de Janeiro (Brazilia) si Universitatea din Columbia (SUA) au verificat acest lucru prin experimente realizate pe soareci afectati de aceasta maladie.
Autorii studiului, Ottavio Arancio, Sergio Ferreira si Fernanda de Felice, au demonstrat ca o crestere a secretiei hormonului irisin, precum si a proteinei precursoare FNDC5, reduce deficitul de memorie si de invatare la soarecii cu Alzheimer.
Cercetatorii au observat, de asemenea, ca atunci cand se bloca aparitia acestei substante in creierul soarecilor bolnavi se pierdeau efectele cognitive benefice rezultate de pe urma efortului fizic.
Cercetatorii au subliniat ca, desi se stie ca exercitiile fizice amelioreaza capacitatile cognitive si intarzie aparitia tulburarilor neurodegenerative, este nevoie de studii aditionale pentru a intelege mai bine modul in care hormonul irisin interactioneaza cu creierul.
Ei au precizat, totodata, ca este nevoie de mai multe cunostinte pentru a evalua daca aceasta proteina are acelasi efect benefic si asupra oamenilor.