Romania: Peste 80 la suta dintre bolnavii cu Alzheimer raman nediagnosticati

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 18:54
3416 citiri

Peste 80 la suta dintre bolnavii cu Alzheimer din Romania raman nediagnosticati, potrivit Societatii Romane Alzheimer. Astfel, din cele 250 de mii de persoane suferinde, doar 35 de mii sunt diagnosticate, iar numarul celor care solicita tratament pentru aceasta forma de dementa este in crestere.

Boala Alzheimer este inclusa intr-un program al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care asigura accesul la terapie dupa un protocol care trebuie sa respecte urmatorii pasi: bolnavului i se stabileste tratamentul de catre medic; medicul care a diagnosticat dementa Alzheimer, dementa vasculara sau mixta va intocmi un referat de justificare a recomandarii medicatiei specifice.

Acest document, impreuna cu altele specificate de autoritatea publica vor fi depuse la comisia de aprobare a medicatiei gratuite. Dupa primirea aprobarii, medicul va putea prescrie lunar medicatia necesara fiecarui pacient.

Medicatia este decontata in proportie de suta la suta de casa de asigurari.

Presedintele Societatii Romane Alzheimer, profesor doctor Catalina Tudose, a declarat ca

ca in Romania sunt putine centre ale memoriei, la Bucuresti, Timisoara, Targu Mures si Piatra Neamt.

In alte tari din Europa exista o retea care ajuta persoanele afectate de Alzheimer. Acestea sunt preluate chiar de la debutul bolii, pacientii sunt ajutati sa-si obtina tratamentul, drepturile pe care le au si sunt indrumati spre centrele care ii pot ingriji sau catre specialist.

Presedintele Societatii Romane Alzheimer a mai afirmat ca in SUA exista modalitati avansate de a identifica la nivel cerebral primele semne ce pot indica o viitoare afectiune Alzheimer, iar cercetarile avanseaza rapid, impulsionate si de incidenta tot mai mare a bolii in ultimii 10-20 de ani.

In Romania sunt 80 de medici psihiatri care se ocupa de aceasta afectiune, 30 de neurologi si putini gerontologi. Cauza exacta a dementei Alzheimer nu este inca cunoscuta, de aceea boala nu poate fi prevenita.

In ceea ce priveste tratamentele, exista medicamente care pot influenta in mod favorabil evolutia dementei. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi incetinita, dar nu exista medicamente care sa vindece complet dementa.

"Stim ca pacientii cu Alzheimer isi pun sperantele in tratamentele noi. In prezent, cercetatorii americani au in diferite stadii de cercetare sau aprobare de catre FDA posibile viitoare medicamente care sa fie aduse pe piata anii urmatori. Numarul acestora atinge 100.

E un angajament puternic la nivel mondial in lupta impotriva acestei boli, mai ales ca in fiecare posibil medicament aflat in cercetare se investeste in medie 1 miliard de dolari si se petrec peste 10 ani de munca in laboratoare", a declarat Dan Zaharescu, director Executiv al Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#diagnostic Alzheimer, #Societatea Romana Alzheimer, #bolnavi Alzheimer Romania , #alzheimer