Cele mai frecvente mituri despre anxietate

Duminica, 16 Iulie 2017, ora 08:11
11898 citiri
Cele mai frecvente mituri despre anxietate
Foto: Carmen Ilea

Se intampla foarte des ca persoanele cu anxietate sa isi faca griji suplimentare legate de consecintele pe care anxietatea extrema (atacul de panica) le poate avea. Printre acestea se numara teama de a innebuni, pierderea controlului, atacul de cord sau alte probleme de sanatate grave. Aceste credinte amplifica starea de anxieteate si apare asa numita frica de frica.

Teama de a innebuni

Persoanele cu anxietate si indeosebi persoanele cu atac de panica cand traiesc senzatiile intense din atacul de panica se gandesc ca acestea sunt semnele unor probleme mentale mai grave precum schizofrenia.

Atacul de panica si schizofrenia sunt foarte diferite si ca debut, dar si ca manifestare. Persoanele cu schizofrenie au idei delirante, halucinatii, ganduri si manifestari verbale dezarticulate. Sentimentul de vid mental prezent in atacul de panica este diferit de simptomele schizofreniei. Apare in mare parte din cauza hiperventilatiei.

Teama de a pierde controlul

Panica pe care unii oameni o traiesc le da impresia ca sunt capabili sa faca lucruri ciudate, ca vor actiona necontrolat: fie le e teama ca vor paraliza si nu se vor mai putea misca, fie ca vor avea impulsul sa-i raneasca pe ceilalti, sa tipe sau sa vorbeasca urat.

Reactia de fuga-atac care se activeaza in raspunsul de panica pregateste corpul sa faca fata unui pericol fie prin confruntare/atac, fie prin fuga/evitare. Acest raspuns produce o descarcare puternica de adrenalina care nefiind folosita in acest scop de aparare determina o stare de agitatie, confuzie si dificultati de concentrare, lucrurile neparand reale. Acest raspuns nu afecteaza capacitatea de a gandi si a functiona normal. Persoanele pot decide cum sa reactioneze ca raspuns la panica: sa ramana pe loc sau sa iasa din situatie.

Citeste si Lesinul in situatiile de frica - ce facem sa-l prevenim

Teama de atac de cord

Unele senzatii din timpul atacului de panica precum: durere in piept, furnicaturi ale mainilor, taierea respiratiei pot determina persoana sa creada ca va avea un atac de cord sau accident vascular.

Aceste senzatii sunt, de fapt, simptome ale reactiei fuga atac si sunt diferite de cele specifice afectiunilor cardiace; acestea sunt de obicei asociate cu efortul fizic si dispar mai repede decat cele din atacul de panica, care pot sa apara oricand, nu numai la efort fizic.

Daca in urma unui consult medical se face electrocardiograma (prin care se masoara schimbarile electrice ale inimii) atunci se va confirma ca atacurile de panica nu sunt declansate de o boala de inima. In bolile cardiace se observa schimbari evidente in activitatea electrica a inimii, in timp ce atacul de panica determina numai o crestere a ritmului cardiac.

Psiholog Carmen Ilea

www.carmenileapsiholog.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mituri frecvente despre anxietate, #mituri anxietate , #anxietate
Comentarii