""
Ziare.com

"Beti doi litri de apa pe zi" - adevar, mit sau interesele comerciantilor?

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 08:42

   

"Beti doi litri de apa pe zi" - adevar, mit sau interesele comerciantilor?
Exista anumite reguli pe care trebuie sa le respectam, pentru a ne fortifica organismul impotriva bolilor. Printre acestea se afla si celebra "consumati doi litri de apa pe zi".

Multi se intreaba insa cat este mit si cat adevar in aceasta zicere, neuitand sa puna acest sfat in carca celor care au facut afaceri din comercializarea apei.

Hicomm scrie ca aceasta regula s-a perpetuat in timp si a ajuns pana la noi tocmai din anii '40 ai secolului trecut, cand in SUA se vorbea despre consumul a 8 pahare de apa pe zi. Nimeni nu poate explica astazi de ce tocmai 8, si nu 5, 6 sau 7.

Cercetatorii spun ca, in perioada sus-amintita, un studiu facut in SUA a relevat ca, pentru un stil de viata sanatos, fiecare om trebuie sa bea cate un mililitru de apa pentru fiecare calorie preluata din alimente. S-a calculat ca asta ar insemna in jur de 2,5 litri de apa pe zi pentru barbati si 2 litri pentru femei.

Aceasta regula, insa, omite faptul ca noi preluam o mare cantitate de apa din alimentele consumate, si asta, practic, micsoreaza nevoile noastre pentru un supliment de lichide.

Totodata, nevoia de apa depinde si de metabolismul fiecarui om in parte, precum si de conditiile climatice in care traieste acesta. Daca nu locuiti in Africa Centrala, de pilda, si nu aveti nevoie sa beti galeti cu apa pe zi, este posibil ca un litru de lichid sa va fie de ajuns.

Un alt aspect al acestei reguli este acela ca omite sa ne spuna si altceva: ni se dicteaza ca avem nevoie de apa si nimic altceva. Se spune ca ingurgitarea de alte lichide, precum cafea, ceai, sucuri, lapte, nu poate inlocui necesarul de 2 litri de apa, ba chiar ar avea un efect negativ, pentru ca o parte dintre ele au efect diuretic.

Afirmatie care pare lipsita de fundament stiintific. O cercetare realizata in SUA si publicata in revista Colegiului American pentru Nutritie arata ca nu exista nicio diferenta intre hidratarea cu apa si cea cu alte lichide, precum cele mentionate mai sus. De fapt, in 2011, UE decidea, dupa vreo trei ani de studii, ca nu exista dovezi suficiente conform carora apa ar hidrata organismul.

Noi nu putem decat sa va dam urmatorul sfat: aveti incredere in corpul dumneavoastra si beti ce vreti, cand va este sete.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3381 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...si beti ce vreti, cand va este sete.

Presupun ca 2 litri de votca este mult.

 

Mai vedem inca odata, ca totul este relativ,

Poti sa bei si o galeata, sau sa fii mai restrictiv!
Bea apica, sau bea bere, neaparat cu masura,
Ca urca la scafarlie tot ce bagi in plus pe gura!!

 

adevarata prostie.

fiecare individ are o greutate proprie si o masa corporala proprie. Nu-i poti spune unuia de 90 de chile sa bea 2 litri de apa pe zi, asa cum ii spui unuia de 50.
Se bea 0,45 gr de apa inmultit cu greutatea fiecaruia.

idiotia asta cu 2 litri pe zi e la fel ca si dieta care stabileste de cite proteine, lipide, glucide ai nevoie.
O dieta stabilita in timpul razboiului, luind ca standard un soldar american de sana si robusta constitutie, care consuma energie pe cimpul de lupta.

 

Depinde de Antrenament ... :))

TOATĂ Admiratiunea, ba, CHIARSi Consideratiunea MEA Intreagă,
Betivilor Profesionis_ANTRENAŢI ... :)):)
Celor Rezistenti,
SI Respectele MELE GRELE ...

NU sunt de Colea, chiar SI la 68 de Ani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor