Peste un miliard de cetateni din zonele urbane vor fi afectati de lipsa apei pana in anul 2050, pe masura ce schimbarile climatice agraveaza efectele urbanizarii, iar orasele indiene vor fi cel mai grav afectate, arata un studiu recent.
Cercetarea care a fost realizata de membri ai grupului de mediu "Nature Conservancy" de la Washington si publicata in revista Proceedings of the National Academy of Sciences arata ca lipsa apei ameninta orasele care se dezvolta cel mai rapid, deoarece se pot deteriora conditiile de igiena, dar poate fi periculoasa si pentru natura, daca orasele aduc apa din alte zone.
Studiul arata ca, pana in 2050, orasele se vor dezvolta masiv, adaugand la populatia actuala inca 3 miliarde de locuitori. Pe langa eforturile de a asigura apa necesara pentru acesti cetateni, orasele vor trebui sa se lupte si cu schimbarile climatice.
In plus, daca se mentin tendintele in materie de urbanizare, pana la jumatatea secolului, in jur de 993 de milioane de locuitori la orase vor trai cu mai putin de 100 de litri de apa pe zi, o cantitate care este de ajuns doar pentru a umple o cada. In plus, inca 100 de milioane de persoane nu vor avea apa potabila, apa pentru gatit, curatenie sau toalete, in urma schimbarilor climatice.
In studiu nu se iau in calcul si probleme legate de calitatea apei sau problemele de distributie.
Studiul mai arata ca situatia va avea un impact si asupra populatiilor de peste de apa dulce, o problema serioasa in India. Orasele din unele regiuni vor avea nevoie de investitii masive pentru a asigura apa pentru locuitori pentru a conserva ecosistemul.