Nu-ti place apa? Orice alt lichid e la fel de bun

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 15:42
3452 citiri
Nu-ti place apa? Orice alt lichid e la fel de bun

8 pahare de apa pe zi a fost, timp indelungat, regula unei vieti santoase. Insa cercetatorii britanici cred ca beneficiile consumului de apa sunt exagerate, ei mergand pana intr-acolo incat sa declare ca orice alt lichid e la fel de bun.

Pana acum, se spunea ca apa face pielea sa luceasca, ajuta in curele de slabire, elimina toxinele din organism si previne durerile de cap. Insa, un raport al Fundatiei de Nutritie Britanice, publicat recent, demonteaza tot ce se stia despre apa, relateaza Daily Mail.

Potrivit nutritionistilor din regat, in spatele acestor afirmatii nu prea se afla dovezi stiintifice. E valabil chiar si in cazul efectului consumului de apa la nivelul pielii. Cat despre deviza "cu cat mai multa apa, cu atat mai bine" pentru piele, ei spun ca afirmatia este complet neintemeiata.

La fel si in ceea ce priveste durerile de cap sau reducerea apetitului, ambele puse pe seama consumului de apa.

Cat despre faptul ca apa duce la eliminarea toxinelor, nici aici nu exista vreun studiu care sa certifice acest fapt. Rinichii sunt cei care elimina toxinele, indiferent de cantitatea de apa din organism, spun ei.

Un studiu aparut anul trecut, realizat in Japonia, a aratat ca femeile care isi doresc sa slabeasca isi pierd timpul band apa pentru a reduce apeitul.

Cantitatea de fluide recomandata ramane aceeasi

Ramane totusi in picioare faptul ca barbatii trebuie sa consume 2 litri de fluide pe zi, in timp ce cantitatea necesara femeilor este 1,8 litri (cu conditia sa nu fie foarte cald si ele sa nu fie extrem de active).

Nu trebuie sa se uite insa faptul ca orice aliment consumat contine fluide, in cantitati mai mici sau mai mari, chiar si carnea sau branza. Totul se pune la socoteala: de la sucuri, bauturi alcoolice (care pot duce la deshidratare, insa, consumate in cantitati mari), ceai sau cafea.

Despre aceasta, chiar daca mult cred ca este un diuretic, cercetatorii de la Universitatea Loughborough au aratat ca nu are drept urmare pierderea de fluide.

Nutritionistii britanici atrag atentia asupra faptului ca nu trebuie sa se depaseasca aceste cantitati pentru ca exista reale pericole in ceea ce priveste sanatatea. Un consum prea mare de apa poate avea chiar urmari letale.

"Apa nu are puteri magice", explica un dietetician din regat. "Nu are calorii, acesta fiind motivul pentru care este preferata". Dar daca nu este agreata, fluidele pot fi obtinute si din alte surse, explica el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#consum zilnic apa, #consum fluide, #necesar apa, #beneficii apa, #lichide organism , #apa