"Pentru o viata sanatoasa consumati zilnic minimum doi litri de lichide" - de unde a aparut acest mesaj si cat adevar contine

Miercuri, 09 Septembrie 2020, ora 06:12

   

"Pentru o viata sanatoasa consumati zilnic minimum doi litri de lichide" - de unde a aparut acest mesaj si cat adevar contine
Auzim zilnic, la televizor, acest mesaj: "Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic minimum doi litri de lichide". Dar nu stim cum a aparut el si nici cat adevar contine.

Mesajul "Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic minimum doi litri de lichide" este parte dintr-un pachet de cinci mesaje, ne lamureste Scientia
* "Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic fructe si legume"
* "Pentru o viata sanatoasa, faceti miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi"
* "Pentru o viata sanatoasa, consumati zilnic minimum 2 litri de lichide"
* "Pentru o viata sanatoasa, respectati mesele principale ale zilei"
* "Pentru sanatatea dumneavoastra evitati excesul de sare, zahar si grasimi"

Este interesant de aflat cum au aparut aceste mesaje in viata noastra. In fapt este vorba despre o campanie numita "Pentru un stil de viata sanatos", initiata de CNA si International Advertising Association (IAA), in anul 2009.

Justificarea CNA, pentru aceasta initiativa, cuprinsa in decizia nr. 854, din 29 septembrie 2009, include un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si o rezolutie a Parlamentului European (PE), din 1 februarie 2007, privind "Promovarea unei alimentatii sanatoase si a activitatii fizice: o dimensiune europeana pentru prevenirea excesului de greutate, a obezitatii si a bolilor cronice".

Insa, nici in raportul OMS, nici in rezolutia PE, nu se gasesc cele cinci recomandari. De unde deducem ca, cel mai probabil, mesajele au fost create de CNA sau IAA.

Celelalte patru mesaje, desi discutabile fiecare in parte, in special pentru ca sunt foarte vagi, pot fi acceptate ca avertismente de bun-simt, macar si pentru ca nu stii cum sa le pui in practica, scrie sursa citata.

Dar cel despre consumul de apa este precis, cu o recomandare care nu lasa loc de interpretari: trebuie sa consumam doi litri de lichide.

Sigur, daca intram in detalii, vedem ca lucrurile isi pierd din limpezimea initiala - doi litri de lichide inseamna si apa pe care-o luam din alimente sau e vorba doar despre apa, ceaiuri, sucuri (care se incadreaza in avertismentul cu exces de zahar) si alte bauturi? Multe fructe, de exemplu, sunt in cea mai mare parte apa.

Nu stim, nu ni se spune. Dar sa presupunem ca este vorba despre doi litri de lichide, in orice forma ar fi ea introdusa in organism.
Care este baza stiintifica pentru un astfel de sfat?

Se pare ca acest mit, despre necesitatea consumului a doi litri de lichide pe zi, are la baza o publicatie a Comisiei pentru Nutritie si Alimente, a Consiliul National de Cercetare din Statele Unite, din 1945, in care se afirma ca este recomandat sa se consume 1 mililitru de apa pentru fiecare calorie de hrana.
Asadar, daca ingerezi 2.000 de calorii, atunci trebuie sa bei doi litri de apa.

Fraza urmatoare din publicatia mentionata, care spunea ca cea mai mare parte din aceasta cantitate de apa se gaseste in hrana pe care o consumam zilnic, a fost ignorata.

O alta varianta cu privire la aparitia impamantenirea acestui mit ar putea fi un nutritionist pe nume Frederick Stare, care in 1974 a publicat o carte in care recomanda consumul a 6-8 pahare de apa, pe zi.
Si in aceasta carte se indica faptul ca fructele, legumele si alte bauturi decat apa contin cantitati diverse de apa, sugerand asadar ca acest sfat nu trebuie privit intr-o varianta foarte stricta: neaparat 6-8 pahare de apa/zi, indiferent de ce altceva consumi in ziua respectiva.

Un lucru e sigur: nu exista sustinere stiintifica pentru recomandarea privind consumul a doi litri de lichide pe zi.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa bem apa sau ca lipsa apei nu este periculoasa pentru organism. Corpul uman are nevoie de apa.

In fapt, in functie de tesutul adipos, corpul uman contine intre 55 si 70% apa. Adultul cu un tesut adipos de maxim 22% este constituit 60% din apa.
De aceea, stabilirea unei cantitati fixe de apa este, in principiu, ilogica.
Mai mult, bautul unor cantitati exagerate de apa poate provoca probleme de sanatate, cum ar fi intoxicatia cu apa.

Un organism sanatos are un mecanism innascut, care stie sa-si regleze singur cantitatea de lichide de care are nevoie. Este vorba, desigur, despre senzatia de sete, care apare atunci cand organismul a ajuns la un continut de apa insuficient. Gratie acestui mecanism, care nu ne lasa sa uitam ca avem nevoie de apa, specia umana a supravietuit.

Daca, insa, doriti sfaturi in legatura cu asta, retineti:
- cand va e sete, beti apa
- opriti-va, cand nu va mai este sete
- cand transpirati abundent, beti mai multa apa, pentru a compensa pierderea de lichide

Pentru ca lucrurile sa fie clare: consumul de apa trebuie sa fie generat de nevoia organismului de apa, nu de un imperativ venit prin intermediul televizorului, care, dupa cum am vazut, nu este sustinut de stiinta, concluzioneaza Scientia.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14681 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
i sorin
rank 2
Nu e dovedit stiintific, dar e cam necesar
Cantitatea de apa pe care trebuie sa o ingereze fiecare individ zilnic depinde, de fapt, foarte multe lucruri: varsta, sex, greutate, tip constitutional, tip de activitate, boli asociate, alimentatie, etc. O persoana care sta mult timp la caldura si transpira are nevoie de mai mult. La fel un diabetic necompensat, care pierde mult prin urina. In insuficiente cardiace sau renale, cantitatile sunt mai mici, pentru ca sunt probleme cu eliminarea si lichidele se acumuleaza. Consumul de sare si alcool trebuie insotit de consum de apa.

NB

1. Nu orice lichid inseamna apa sau aport suficient de apa - berea cu alcool peste 2% deshidrateaza, la fel toate celelalte bauturi alcoolice. Si sucurile bogate in zahar au acelasi efect.

2. Deshidratarea nu e obligatoriu insotita de senzatia de sete - sunt persoane care nu o au sau nu apare la timp, iar deshidratarea e un fenomen curent, mai ales la varstnici.
angel9913
rank 5
Notziunea de "lichide" este mult prea generala...
... pt. ca multzi din Romanica intzeleg ca TREBUIE sa bea cate 2 litri, care POT fi si de tzuica, in fiecare zi... :)
Utilizator sters
Totusi m nau bine , beti 2 litri de lichide!
Asta ca sa reduceti pericolul de a face ceva nisp sau pietre la rinichi.... vezica
Care pietre se fa cand "solutia" prea concentrata produce precitarea su aoi cristalizarea sarurilor . Asa ca e mai bine sa bei juma de litru in plus (apa , ceaiuri, nealcoloice)
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor