Pericolul nevazut: De ce e absolut obligatoriu sa faci dus inainte de a intra in piscina

Marti, 24 Mai 2016, ora 08:25
11748 citiri
Pericolul nevazut: De ce e absolut obligatoriu sa faci dus inainte de a intra in piscina
Foto: Pixabay

Stiti de ce e obligatoriu dusul inainte de a intra in piscina? Pentru ca transpiratia si urina care se amesteca cu clorul fac ca apa din bazin sau jacuzzi sa devina toxica.

Ca urmare a contactului cu acest amestec toxic, creste riscul de a dezvolta anumite boli, cum sunt astmul sau cancerul la vezica. Este concluzia unui nou studiu, publicat in revista Environmental Science & Technology si preluat de MetroNews.fr.

Dusurile instalate la piscine nu se afla acolo intamplator, insa nu toti le folosesc inainte sa intre in bazin, desi este obligatoriu. Este o mare greseala, fiindca acest obicei nu numai ca nu este igienic, dar poate fi periculos pentru sanatate.

Un studiu precedent aratase deja pericolul amestecului de clor si urina: in afara ca irita pielea, ochii si nasul, inhalarea acestor gaze ar putea duce la tulburari respiratorii, astm, rinite si bronsite.

Noul studiu realizat de cercetatori americani merge mai departe, oamenii de stiinta identificand molecule mutagene care pot afecta ADN-ul.

Piscina vs. lentilele de contact. Trebuie neaparat sa faci un compromis?

Cercetatorii de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat esantioane de apa din 28 de bazine si jacuzzi publice si private si au comparat apa inainte si dupa utilizare, in perioada normala si de mare afluenta. Dupa analize au identificat peste 100 de subproduse provenite din amestecul de transpiratie, urina si clor.

Cu cat in piscina intra mai multa lume, cu atat potentialul ei mutagen este mai puternic. Persoanele care intra cel mai des in bazin sunt si cele mai expuse la risc. Din acest motiv, a fost observata o crestere a patologiilor respiratorii si de cancer la vezica in randul inotatorilor profesionisti si personalului care lucreaza la bazine in Statele Unite.

Adio clorului, piscina devine "bio" si costa mai putin

Pentru a profita de avantajele prezentei in piscina fara teama de boli, se recomanda schimbarea regulata a apei, dus inainte de intrarea in bazin si, bineinteles, abtinere de la urinarea in apa.

Dupa testarea esantioanelor in vitro, rezultatele au aratat ca apa din piscina era de 2,4 ori mai periculoasa decat cea de la robinet. In ceea ce priveste apa din jacuzzi, aceasta prezenta un risc de 4,1 ori mai mare sa produca pagube celulare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#pericol apa piscina cancer, #dus obligatoriu piscina , #apa