Cum protejam pielea mainilor de efectele dezinfectarii frecvente - remedii preparate acasa

Marti, 15 Septembrie 2020, ora 06:17
9761 citiri
Cum protejam pielea mainilor de efectele dezinfectarii frecvente - remedii preparate acasa
Foto: Pixabay

In curand, temperaturile vor incepe sa scada si toamna se va instala si in celulele noastre - in special ale pielii, care tinde sa se deshidrateze si sa se usuce. Chiar daca si fata este la fel de expusa intemperiilor, mainile sufera mai mult, pentru ca le folosim in tot ce facem si dispun de un strat minim de grasime. In plus, pandemia impune o igiena mult mai riguroasa decat inainte, iar spalatul excesiv deshidrateaza suplimentar tegumentele mainilor.

Din pacate, agentii de curatare duri din compozitia sapunurilor si cantitatea crescuta de alcool din dezinfectante pot deteriora bariera naturala a pielii, ceea ce va duce la uscarea excesiva a mainilor si a unghiilor, precum si la aparitia eczemelor sau a dermatitei iritative.

Pielea de pe partea superioara a mainilor este deosebit de sensibila la schimbarile de temperatura - are foarte putine elemente pentru a se proteja impotriva intemperiilor si se deshidrateaza mai usor decat restul corpului. Palmele nu sunt in aceeasi situatie, deoarece ele produc transpiratie, care regleaza temperatura.

Uscarea tegumentelor are ca rezultat rupturile jonctiunii celulare, iar acest lucru produce aspectul fisurat.

Deshidratarea si craparea mainilor nu apar doar din cauza temperaturilor scazute, exista si alte circumstante, care nu sunt legate de vreme.

Schimbarile bruste de temperatura, de exemplu, sunt mai nocive decat expunerea la temperaturi extrem de scazute. Deseori, mediile interioare in care traim sunt prea calde, astfel ca in momentul in care iesim din casa pielea sufera un soc termic - aceasta trecere brusca de la cald la frig afecteaza in mod semnificativ tegumentul.

O alta cauza a deshidratarii mainilor este spalarea lor frecventa - la care, in contextul pandemiei, se adauga si dezinfectarea excesiva. Umiditatea combinata cu temperaturile scazute si cu alcoolul din gelurile dezinfectante, pe termen lung, provoaca uscaciune excesiva, cu aparitia de fisuri, rani deschise, care se pot suprainfecta cu alti germeni.

Astfel, mai ales in aceasta perioada, este foarte important sa acordati o mai mare atentie ingrijirii mainilor - in special pacientii cu afectiuni dermatologice preexistente (eczeme cronice palmare, eczeme atopice, psoriazis palmar) sau boli autoimune. De exemplu, persoanele cu psoriazis observa ca simptomele lor se agraveaza in anotimpurile reci, iar afectiunile hormonale, cum ar fi hipotiroidismul si diabetul, au si ele un impact negativ asupra pielii.

Deasemenea, produsele chimice dure, de uz casnic, cum ar fi detergentii, insecticidele si chiar si unele sapunuri si lotiuni pot afecta pielea mainilor. Pentru a preveni aceasta problema, manusile sunt foarte eficiente. Folositi manusi de protectie ori de cate ori spalati vasele sau faceti curat in casa, pentru a evita contactul cu diverse substante agresive, dar si pentru a limita folosirea dezinfectantului de maini.

Dermatologii recomanda ca, dupa spalarea mainilor (cu apa calduta si sapun, cel putin 20 de secunde) sau, daca nu aveti acces la apa si sapun, dezinfectarea cu un gel cu cel putin 60% alcool, sa utilizati imediat o crema puternic hidratanta. Aceasta va actiona ca un sigiliu si va retine apa in piele, mentinand mainile hidratate o perioada mai indelungata. Daca nu suportati un strat generos de crema pe maini, puteti aplica o cantitate mai mica, va fi la fel de eficienta. Cremele si unguentele sunt de preferat lotiunilor, care au o consistenta mai slaba si nu vor retine la fel de bine apa in tesuturile pielii.

Insa, nu toate cremele sunt utile pentru a preveni uscarea si craparea mainilor, ci doar cele special formulate pentru a hidrata pielea uscata.

Potrivit Doza de Sanatate, foarte bune sunt cremele hidratante pe baza de ovaz, care hranesc si pielea, si unghiile.

Puteti prepara si in casa cateva remedii, excelente pentru hidratarea pielii:

Vaselina

Se poate folosi ca atare, fara a adauga nimic in ea. Vaselina formeaza o pelicula izolatoare pe piele si mentine tegumentele in siguranta.

Graul

Taratele calde de grau fac minuni pentru pielea mainilor. Se fierb in apa, se lasa sa se raceasca, apoi se inmoaie mainile in acest preparat emolient.

Galbenusul de ou

Galbenusul este, deasemenea, un hidratant natural. Se bate usor si se aplica pe maini, timp de zece sau douazeci de minute. Tratamentul se poate face de trei ori pe saptamana.

Mierea

Beneficiile mierii sunt bine cunoscute, iar utilizarea ei in tratamentele cosmetice se practica din antichitate. Pentru maini uscate si crapate, se amesteca mierea cu putin unt topit si se lasa sa se raceasca.

Singura problema cu acest preparat este ca pateaza orice atinge. Asadar, e bine sa va ungeti cu el seara, inainte de culcare, si sa puneti manusi de unica folosinta, pana cand mierea si untul se absorb complet in piele.

Dealtfel, manusile sunt eficiente in orice tratament de hidratare a mainilor - potenteaza efectul cremelor sau produselor naturale pe care le aplicati.

Cititi si:

Cele mai eficiente cinci masti antirid cu miere de albine. Cum le prepari acasa

Cum deosebim mierea naturala de cea contrafacuta

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#coronavirus, #maini curate, #dezinfectant, #deshidratare, #creme hidratante, #remedii naturale , #apa
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ajută enorm folosirea aproape exclusiv a săpunului pentru copii John