Si daca ramane Pamantul fara apa?

Sambata, 07 Mai 2011, ora 22:50
11443 citiri
Si daca ramane Pamantul fara apa?
Foto: ec.gc.ca

Nimic pe pamant nu este atat de bogat si totusi atat de putin. Nu avem suficienta apa. 70% din glob este apa, dar numai 3% este potabila. Rezervele de apa dulce nu cresc, ci scad.

Fara apa pamantul va muri de sete pana in 2030. Orasul Vancouver este cufundat intr-un paradox. Are multa apa, dar nu este deloc potabila. Rezervoarele sale de apa ar putea umple 2.000 de bazine olimpice, dar sedimentele ce provin din roca mama o fac tulbure si imposibil de baut.

Solutia este construirea uneia din cele mai mari statii de filtrare din lume. Saparea unui tunel prin care sa transporte apa netratata spre statie si un al doilea tunel prin care sa transporte apa curata spre oras. Doua tuneluri imense sapate in stanca pe o distanta de 7 km, destinate rezolvarii problemei acestui oras.

Costul total al proiectului - 600 milioane de dolari. Cele doua tuneluri formeaza impreuna cel mai mare proiect din istoria Canadei- Seymour Capilano. Inginerii sapa 7 km in Muntele Grouse, doua miliarde de tone de granit.

Un singur tip de echipament poate face asta: masina de gaurit tuneluri, o bormasina uriasa cu 26 de lame de otel in jurul unui cap de 4 m latime. Poate sapa 3 m de stanca pe ora. Patru motoare electrice uriase rotesc capul burghiului de 13 ori pe minut, taind stanca precum cutitul untul.

Acelasi tip de utilaj a sapat si tunelul de sub Canalul Manecii. Scoate afara 70 de tone de stanca pe ora. Molozul se foloseste la construirea autostrazilor din Vancouver, nu se iroseste nimic. Pentru a finaliza acest proiect mamut este nevoie de 100 de muncitori si de aproximativ 2 milioane de ore de munca.

In final, cetatenii Canadei vor avea la robinet apa de calitatea celei imbuteliate. Proiectul Seymour Capilano inseamna mai mult decat kilometri de tunel. El este masura efortului pe care oameni il fac ca orasul sa nu moara de sete.

Dar la 8.000 km distanta o alta metropola ramane secata. Prin sudul Chinei trec trei dintre cele mai mari rauri din lume. Dar China se confrunta cu o criza a apei. Capitala Chinei are dublul populatiei New York-ului si este in crestere. Intregul oras este afectat de o seceta de 50 de ani. Fara ploaie, zona din jurul Beijingului se transforma in desert. Orasul se ineaca in nisip si praf.

Pana in 2030, apa Beijing-ului va fi epuizata. O problema care are nevoie de o solutie grandioasa. Cea mai mare creatie inginereasca a tuturor timpurilor. Chinezii construiesc cel mai mare rau artificial creat vreodata, 1.600 km, o patrime din lungimea Nilului.

In drumul sau, va traversa 205 rauri, 42 de cai ferate si mii de sosele, ducand zilnic 1.364.000 metri cubi de apa catre Beijing.

O singura forta este suficient de puternica pentru a impinge atata apa pe o asa distanta mare. Apa ajunge la destinatie cu ajutorul gravitatiei, nu a presiunii, astfel incat barajul trebuie inaltat ca sa ridice nivelul apei, incat sa poata curge spre Beijing. Cand a fost terminat in 1973, barajul Danjiangkou era cel mai mare rezervor din Asia. Acum rezervorul va fi cu doua treimi mai mare, potrivit acca21.org.

Pentru a-i mari capacitatea, inginerii trebuie sa il inalte de la 45 de etaje la 50. Exista o singura problema. Daca suprafata nu este pregatita cum trebuie, presiunea celor 30 miliarde de tone de apa va desparti betonul nou de cel vechi si va sparge barajul.

Nici o constructie indrazneata nu se compara cu aceasta. Pana la terminarea sa, in 2030, chinezii vor fi folosit atata beton cat pentru a construi un milion de zgarie nori de genul Sears Tower. Pentru a respecta termenele, ei vor lucra fara oprire.

Pentru a aduce raul artificial in faza finala, o alta echipa lucreaza asiduu la un alt proiect mamut la periferia capitalei Chinei. Metroul din Beijing circula la o adancime de 18 metri. La 18 m sub metrou, muncitorii sapa inca doua tuneluri, nu pentru trenuri, ci pentru apa.

Dar solul este prea aerat ca sa se sape cu utilaje. Si de aceea sunt sapate manual. Pentru a preveni prabusirile, tunelurile sunt ranforsate cu beton armat. Raul artificial va intra in Beijing de la sud, ajunge in subteran, pe sub autostrada de vest a orasului si metrou.

In prezent, 300 de orase chinezesti sufera de lipsa apei. Putem trai saptamani intregi fara mancare, dar numai cateva zile fara apa. Intreaga istorie a omenirii izvoraste din apa. Civilizatia a aparut in jurul surselor de apa. Cele mai mari orase ale lumii s-au dezvoltat pe mari rauri.

Multi dintre noi nu-si dau seama cat de pretioasa este apa. Astfel trebuie sa gasim mai multe cai de a furniza apa dulce omenirii si mediului pana nu va fi prea tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pamant apa, #resurse apa pamant , #apa
Comentarii