Americanii au interzis sapunurile antibacteriene - Noi ar trebui sa le mai folosim?

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 11:32
17258 citiri
Americanii au interzis sapunurile antibacteriene - Noi ar trebui sa le mai folosim?
Foto: Arhiva Pixabay

In SUA, luna trecuta sapunul antibacterian a fost interzis de Food and Drug Administration. Autoritatea a precizat nu numai ca nu s-a putut demonstra ca produsele de acest tip sunt mai bune decat sapunul obisnuit, dar si ca "anumite date sugereaza faptul ca ingredientele antibacteriene pot face mai mult rau decat bine pe termen lung".

Cum in Romania sapunurile antibacteriene pot fi cumparate din orice supermarket, am vrut sa stim ce riscam daca folosim astfel de produse.

Potrivit medicului dermatolog Sebastian Pop, "decizia FDA de interzicere a produselor de curatat ce contin anumite substante cu proprietati antiseptice (in total 19 substante) " se refera "numai la piata OTC, adica a produselor ce pot fi cumparate din supermarket fara o prescriptie medicala", ele putand fi in continuare folosite in spital, de exemplu.

"Aceasta decizie vine in urma incapacitatii producatorilor de a pune la dispozitie institutiei americane de administrare a medicamentelor studii clinice care sa ateste eficienta crescuta a acestor ingredienti din geluri sau sapunuri in comparatie cu produsele clasice de curatare.

Ea nu vine ca urmare a unor dovezi stiintifice care sa ateste ca substantele dauneaza sanatatii, insa exista suspiciunea ca, pe termen lung, acestea pot cauza unele dezechilibre", a explicat medicul pentru Ziare.com.

Dar ce riscam daca folosim astfel de produse?

"Se presupune ca persoanele care folosesc zilnic aceste sapunuri ar putea, conform FDA, sa dezvolte anumite rezistente la diverse tratamente antibiotice sau chiar sa prezinte dezechilibre hormonale", ne-a explicat medicul.

Specialistul atrage atentia ca aceste sapunuri si geluri vor fi in continuare folosite chiar si in SUA, in spitale sau la recomandarea medicului, insa nu pe termen nelimitat: "substantele nu vor fi interzise din solutii de curatat intraspitalicesti sau tratamentele medicale pe perioada limitata".

"Substantele cele mai incriminate in comunicatul FDA sunt triclosanul si triclocarban, dar mai sunt inca 17 substante (in afara de acestea - n.red). Insa, repet, acestea nu sunt periculoase, ci nu sunt recomandate pentru folosirea indelungata".

Citeste si despre primul mouse antibacterian din lume, lansat si in Romania.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sapun antibacterian interzis SUA, #sapun antibacterian riscuri, #geluri antibacteriene riscuri sanatate, #produse antibacteriene dermatolog , #bacterii