De ce e important sa te speli pe maini

Vineri, 13 Mai 2011, ora 10:39
9193 citiri
De ce e important sa te speli pe maini

Nu mai este pentru nimeni un secret ca spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun este primul pas pentru mentinerea unei sanatati de invidiat. Statisticile spun ca aproape jumatate dintre romani nu se spala pe maini defiecare data cand este nevoie. De aceea, spitalele sunt pline de boli diareice acute, de infectii respiratorii, de hepatita A, numita si "boala mainilor murdare", parazitoze intestinale si alte boli infectioase cauzate de mainile murdare.

Primul lucru care trebuie facut in lupta contra infectiilor este spalatul mainilor. Degeaba se sta la rand de cu noaptea pentru un vaccin contra gripei daca este neglijat un lucru atat de simplu care, la nevoie, poate fi facut si de 20 de ori pe zi, pentru ca niciodata nu e nici prea mult si nici prea des.

Oamenii trebuie sa stie si sa inteleaga ca nu vaccinul este arma cea mai puternica impotriva gripei sau a altor boli infectioase, ci igiena, banalul spalat al mainilor, caruia i se acorda atat de putina atentie, netinandu-se cont de faptul ca mainile sunt cele care intra in contact direct cu virusurile si microbii.

Mainile trebuie spalate intotdeauna dupa utilizarea toaletei, indiferent daca suntem acasa, la serviciu sau intr-un restaurant. Chiuvete sunt peste tot. Gospodina trebuie sa-si spele mainile inainte de a incepe sa gateasca, dupa ce a pus mana pe carnea cruda, de cate ori a taiat ceapa ori usturoi, dupa ce a terminat de gatit mancarea si, inainte de a-si chema familia la masa, are datoria de a-i trimite pe toti sa se spele pe maini.

Mainile se spala inainte si dupa ingrijirea copilului mic sau dupa ce ai pus mana ori te-ai jucat cu animalul de companie, dupa ce ai dus gunoiul ori ai vizitat un bolnav, dupa ce ai folosit bancomatul ori ai mers intr-un mijloc de transport in comun.

Mainile se spala ori de cate ori este nevoie, si pentru copii acest lucru trebuie sa devina un obicei pe care il vor pastra toata viata si de pe urma caruia vor avea numai de castigat.

Copiii trebuie sa aiba modele

Educatia copilului pentru igiena care sa-i asigure sanatatea incepe de acasa, din familie, de la parinti, care sunt si primii educatori. Copilul trebuie sa aiba exemple vii in cei maturi din casa. Degeaba este trimis copilul sa se spele pe maini ori de cate ori este nevoie daca nu-i vede si pe ceilalti procedand la fel. Va crede, la un moment dat, ca asta-i o pedeapsa pentru el.

Mai tarziu, la scoala, in primele clase, un rol esential in educatia copilului in ceea ce priveste mainile curate il are invatatoarea care, tot asa, prin exemple la vedere, trebuie sa-i invete pe copii cum si, mai ales, de ce trebuie sa se spele frecvent pe maini.

Spalatul mainilor este simplu, la indemana tuturor, nu necesita efort si nici nu doare. Ca sa ne ferim de bolile infectioase nu-i nevoie de complexe de vitamine, ci, simplu, e nevoie de maini curate.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#maini curate, #apa si sapun, #boala mainilor murdare , #bacterii