Esti sigur ca locuinta ta e curata? Iata unde sa insisti si de ce

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 08:00
6158 citiri
Esti sigur ca locuinta ta e curata? Iata unde sa insisti si de ce

Ai muncit din greu sa iti cureti casa si te lauzi ca ai putea manca si de pe jos, la ce treaba buna ai facut. Insa o multime de germeni au ramas nederanjati si iti pun in pericol sanatatea. Trebuie sa stii cum sa dezinfectezi fiecare suprafata in parte, fapt ce necesita atentie si ceva stiinta. Vestea buna e ca a misiunea nu e imposbila.

Iata cum sa faci acest lucru cat mai simplu cu putinta, conform Healthy Living:

Chiuveta, blatul de bucatarie, buretii

Sunt o multime de locuri in bucatarie unde se pot adaposti germeni, inclusiv in scurgerea de la chiuveta (unde circa jumatate de milion de bacterii stau pe o suprafata de 2,5 cm patrati), blaturi, bureti, prosoape si alte obiecte pe care le mai folosesti in aceasta incapere.

Pentru a evita acest lucru, dupa ce gatesti hrana, curata chiuveta si toate suprafetele folosite cu un sapun antibacterian. Buretii uzi lasati peste noapte sunt un adevarat pericol pentru sanatate. Incearca sa ii dezinfectezi in masina de spalat.

Fundurile de tocat

Inainte sa incepi sa toci, trebuie sa te asiguri ca nu exista niciun microb pe fundurile de tocat. Factorii patogeni care se ascund in hrana precum legume cu frunze verzi, cartofi si fructe de padure se numara printre cei mai periculosi, oricat de incredibil ar parea, fiind responsabili pentru 20.000 de boli.

Spala mancarea inainte sa o folosesti si gateste carnea pentru a scapa de bacterii precum salmonella.

In plus, nu toca legumele si carnea pe acelasi fund. In ceea ce priveste materialul din care este facut acesta, este bine sa fie sticla sau plastic, pentru ca acestea nu au pori.

Cand ai terminat cu el, spala-l cu apa calda si detergent si presara pe el o lingura de solutie dezinfectanta. Fundurile de lemn nu sunt indicate, pentru ca mizeria se va ascunde in taieturile facute in ele de cutit. Tine minte ca un sfert din intoxicatiile alimentare care apar au drept cauza contaminarea suprafetelor din bucatarie.

Hainele spalate, ude

Oricat de urat ar suna, pe fiecare piesa de lenjerie intima se afla o zecime de gram de materie fecala, aceasta nedisparand intotdeauna odata cu spalarea. Asta inseamna ca poti sa iei bacteria E.coli pe maini de fiecare data cand transferi hainele din masina de spalat in cea de uscat, bacteriile raspandindu-se de pe lenjerie pe toate hainele. Foloseste o temperatura de macar 60 de grade, care sa ucida toate elementele periculoase.

Dupa ce ai spalat rufe, lasa masina sa faca un ciclu fara haine, doar cu apa si inalbitor dezinfectant, pentru a extermina eventualii mircobi ramasi.

Periuta de dinti

Cavitatea orala contine in jur de 100 de milioane de microbi pe mililitru de saliva, acestia mancand exact ceea ce consumi si tu. Cand te speli pe dinti, bacteriile si particulele de mancare se lipesc de perie, aceasta transformandu-se intr-un pericol pentru sanatate.

Dupa ce te speli pe dinti, curat-o cu apa fierbinte si las-o intr-un pahar sa se usuce. Nu o acoperi, caci umezeala e un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor. Nu o aseza pe blatul de la baie, caci mai mult ca sigur acea zona este foarte contaminata.

Cada de baie, dusul

De fiecare data cand faci dus sau baie, iti indepartezi germenii si virusurile de pe corp. Asta este foarte bine, dar o parte din acestea raman pe portelan. In 26% dintre cazi se afla o bacterie care poate produce infectii ale pielii. Foloseste un dezinfectant o data pe saptamana pe podea, pereti, cada si dus si apoi usuca folosind un prosop uscat.

Telefonul mobil ai alte gadgeturi

Telefonul il atingi de un milion de ori pe zi, la fel cum faci cu laptopul, mouse-ul si alte obiecte indispensabile in ziua de azi, dar sigur contaminate inclusiv cu streptococul auriu. Nu uita cat este de important ca o data sau de doua ori pe zi sa le stergi cu un servetel dezinfectant.

Pantofii

Tot ce se lipeste de talpa pantofului atunci cand mergi pe strada ajunge in casa, de la polen, praf, pestidice etc. Scoate pantofii din picioare de cum intri in casa, stergandu-te intai pe covorasul abraziv de la intrare, care trebuie si el curatat de doua ori pe saptamana.

Dormitor

Iti petreci foarte mult timp in dormitor, cam o treime din viata ta, asa ca nu este de mirare ca si germenilor le place sa se adaposteasca aici. Pe asternuturi, podea, noptiera si pe hainele cu care dormi sunt o multime de celule moarte, asa ca trebuie sa speli aceste obiecte si suprafete foarte des.

Din cand in cand, trebuie sa cureti si improspatezi chiar si salteaua, caci si pe ea ajung sa se adaposteasca microbi. Spala asternuturile macar o data pe saptamana, iar daca vezi ca stranuti cand te asezi in pat, schimba-le chiar mai des.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#curatare casa sfaturi, #modalitati eliminare bacterii casa, #curatare germeni casa sfaturi, #locuri periculoase microbi casa , #bacterii