Aptitudini uimitoare ale bebelusilor

Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 18:11
3671 citiri
Aptitudini uimitoare ale bebelusilor

Bebelusii, or fi ei mici si incapabili sa converseze, dar cu siguranta au numeroase aptitudini si abilitati care dovedesc inteligenta incepand chiar din primele luni de viata.

Cele mai multe au fost observate de parinti si de cei care ingrijesc copii mici, dar acum sunt si dovedite stiintific.

Conform LiveScience, iata cateva dintre acestea.

1. Inteleg emotiile cainilor

Inainte chiar de a fi in stare sa spuna "mama" sau "tata", bebelusii sunt capabili sa descifreze emotiile unui caine. Un studiu din 2009 a aratat ca un copil in varsta de sase luni poate asocia sunetele unui caine furios sau ale unuia prietenos cu fotografii ale patrupedelor care ilustreaza atitudinea acestora - respectiv furioasa sau prietenoasa. Emotia este unul dintre primele lucruri pe care bebelusul le intelege in aceasta lume.

2. Simt starea de spirit

Tot inainte sa reuseasca sa articuleze, un bebelus poate simti starea de spirit a unei persoane apropiate - in special daca este vorba de una negativa, cum ar fi o apatie sau tristete.

La doar cinci luni, un bebelus poate distinge intre o melodie vesela si una trista, conform unui studiu publicat in revista "Neuron". Iar pana la noua luni poate identifica Simfonia a VII-a a lui Beethoven, greoaie de altfel, dintr-o serie de cantece voioase.

3. Au dansul "in sange"

Bebelusii nu doar ca au urechile sensibile la muzica si pot identifica diverse categorii de melodii, dar pot sa si danseze pe ritmurile acestora, conform unui alt studiu dat publicitatii anul trecut.

In cadrul acestuia, pentru a testa inclinatia lor catre dans, cercetatorii au pus mai multor bebelusi inregistrari cu muzica clasica, melodii ritmice si cu un discurs, timp in care au si filmat reactiile lor. In plus, au cerut catorva dansatori profesionisti sa isi dea cu parerea referitor la cat de bine potrivesc bebelusii miscarile lor cu muzica.

Rezultatele studiului au aratat ca bebelusii si-au miscat bratele, palmele, picioarele, trunchiurile si capetele mai mult atunci cand ascultau muzica, comparativ cu momentele in care auzeau discursul. Cercetarea sugereaza ca abilitatea de a dansa este innascuta la oameni, desi pana acum nu s-a descoperit de ce s-a dezvoltat.

4. Imita actiunile altora

Un studiu din 2009 a scos la iveala faptul ca, atunci cand un copil in varsta de noua luni priveste un adult intinzandu-se dupa un obiect, regiunea motoare din creierul lui se activeaza ca si cum el ar fi cel care se intinde dupa acel obiect. Cercetatorii care au realizat studiul sugereaza ca neuronii-oglinda sunt responsabili de acest lucru.

5. Invata repede in timp ce dorm

Se pare ca bebelusii pot invata chiar si in timp ce dorm, dupa cum arata o alta cercetare, realizata anul trecut. Intr-un experiment efectuat cu ajutorul a 26 de bebelusi, fiecare in varsta de doar o zi sau doua, cercetatorii au pus un fragment muzical la urechile acestora, urmat de un jet bland de aer deasupra ochilor, de circa 200 de ori intr-o jumatate de ora. In tot acest timp, o retea formata din 124 de electrozi lipiti de scalpul si fata bebelusilor au inregistrat activitatea lor cerebrala.

Experimentul a aratat ca acestia au invatat repede sa anticipeze jetul de aer dupa fragmentul muzical. Si, cum nou-nascutii isi petrec cea mai mare parte a timpului dormind, descoperirea ar putea fi esentiala pentru o adaptare rapida la lumea inconjuratoare.

6. Disting o limba straina

In cadrul unui alt studiu, cercetatorii au pus 36 de copii sa urmareasca persoane care rosteau propozitii in doua limbi. Dupa ce s-au acomodat cu persoana care rostea propozitii intr-o limba (a lor, de altfel), bebelusii de patru si sase luni au petrecut mai mult timp uitandu-se la persoana care rostea propozitii in limba straina, demonstrand ca puteau face diferenta intre cele doua.

In plus, unele studii arata chiar ca cei mici pot procesa regulile gramaticale de la varsta de 15 luni, simultan cu invatarea cuvintelor.

7. Discern intre bine si rau

Mai multor bebelusi - unii in varsta de sase luni, iar altii de zece luni - li s-au aratat papusi in doua scenarii diferite. In primul, o papusa a ajutat-o pe o alta sa urce un deal, iar in al doilea scenariu, o a treia papusa a impins-o pe cea care urca.

Dupa ce au vazut ambele actiuni, cei mici au fost pusi sa indice pe care o prefera, rezultatele aratand ca cei mai multi bebelusi din ambele grupuri au ales papusa care a intins o mana de ajutor celei ce vroia sa urce dealul.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...
Comentarii