Nimic nu-i mai bun decat laptele de mama

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 09:40
2486 citiri
Nimic nu-i mai bun decat laptele de mama
Foto: Daily Mail

Pentru un bebelus, nimic nu se compara cu laptele de mama, atunci cand este vorba de hrana. Exista situatii insa in care laptele praf este preferat, din diferite motive.

Laptele de mama a fost subiect de dezbatere inca din antichitate, in Egipt, Atena si Roma, si a starnit discutii pe tot parcursul Evului Mediu, pana in epoca moderna.

Potrivit unui raport UNICEF, au murit un milion si jumatate de copii care, daca ar fi fost hraniti la san ar fi supravietuit: o cifra care se compara cu numarul copiilor ucisi la Auschwitz.

In ultimul timp, tot mai multe studii arata ca laptele matern consumat in copilarie ne fereste de boli la maturitate. Expertii au descoperit ca o substanta din laptele de mama poate extermina celulele canceroase. Pentru prima oara, substanta numita Hamlet, care consta intr-o proteina si un acid gras, a fost testata cu succes pe oameni, scrie recent Daily Mail.

Tot din lapte de mama, specialistii au creat o crema care vindeca acneea. Mai precis, noul produs, testat in Statele Unite, contine un component din laptele matern, acidul lauric, care se gaseste si in laptele de cocos, care, de asemenea, sta la baza cremei, scrie Telegraph.

"Fratii de lapte" de pe vremea faraonilor

Evident, inainte de domesticirea animalelor, toti copiii erau alaptati la san. Pe peretii templelor egiptene apare adesea zeita Isis alaptandu-si fiul, pe Horus, cu lapte divin.

Iar faraonul era alaptat la nastere si apoi, simbolic, la incoronare si inainte de a muri, la fiecare dintre aceste puncte cruciale laptele de san conferindu-i nemurire.

Primele imagini crestine de acest gen apar in catacombele Romei, pe ai caror pereti Fecioara Maria este infatisata hranindu-l pe pruncul Iisus. Inca din antichitate, oamenii bogati isi permiteau sa angajeze o doica, slujba care a fost, spune un istoric, "ca vechime, a doua profesie din lume".

Laptele de mama si Islamul

Legenda spune ca profetul Muhammad, orfan din nastere, a supravietuit fiindca a fost alaptat de o doica si Coranul subliniaza adesea importanta alaptatului, in primii doi ani de viata.

Islamul a interzis, de altfel, nu doar casatoria rudelor de sange, ci si a celor care fusesera hraniti de aceeasi doica. Aviccena si Maimonides sustineau ca tot doi ani ar fi perioada ideala de alaptat si odata cu aparitia invatamantului universitar in Europa crestina, ideile lor s-au raspandit aici.

Incepand cu secolul XIII, imaginea Sfintei Maria alaptand Pruncul - Maria lactans - si avand un san expus, a devenit tot mai populara in pictura. Substratul propagandistic era clar, subliniind importanta alaptatului, dar nobilii nu s-au lasat convinsi si au apelat tot la doici.

Maria Antoaneta a sfidat traditia

Inca din secolul XII, in familia regala franceza copiii erau luati de la sanul mamei lor inca de la nastere - abia Maria Antoaneta va sfida aceasta traditie.

De vina pentru acest lucru a fost in primul rand dorinta regilor de a avea cat mai multi copii - iar lactatia avea, dupa cum se stie, calitati contraceptive, dar si conceptia ca intretinerea de relatii sexuale pe timpul alaptatului ar "pangari" laptele matern.

Nici macar amantele regale nu alaptau, de teama ca acest lucru le-ar diminua farmecul fizic. Conceptia se va schimba insa, pe masura apropierii de epoca moderna. Erasmus lauda mamele care alaptau iar pe piatra funerara a contesei de Manchester, decedata in 1658, se scria ca aceasta isi hranise personal toti cei sapte prunci la sani.

Locul unde alaptatul a devenit prima data cunoscut drept "o responsabilitate civica" a fost Olanda secolului XVII. Mamele care alaptau erau privite aici ca aducandu-si o importanta contributie la bunastarea familiei si a comunitatii.

Biberonul, inamicul numarul unu

In secolul XIX apare un competitor redutabil, mult mai mai redutabil decat toate doicile la un loc, al alaptatului matern: laptele praf.

Initial, formula acestuia a fost inventata pentru a-i ajuta pe copiii ce nu puteau fi hraniti la san sa supravietuiasca. Inventarea tetinei de cauciuc si a sticlelor de plastic, alaturi de dezvoltarea altor procedee de realizare a laptelui praf, in 1885, a reprezentat o grea lovitura pentru adeptii alaptatului natural.

In 1905, compania elvetiana Nestle a produs primul lapte praf artificial, care a cucerit curand piata. In primele decenii ale secolului XX deja in maternitatile din SUA si Marea Britanie mamelor li se administrau medicamente anti-lactatie si erau trimise acasa cu bebelusul si cateva mostre gratuie de lapte praf.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#lapte mama, #lapte matern, #doica antichitate, #lapte praf , #bebelusi