Viata bebelusilor, salvata cu botox

Luni, 24 Martie 2008, ora 09:21
2591 citiri
Viata bebelusilor, salvata cu botox

Folosita cu succes in atenuarea ridurilor, toxina botulinica are o noua utilizare: in tratamentul unei maladii genetice rare, sindromul Charge, informeaza Jurnalul National in editia de luni.

Acesta se manifesta la bebelusi in special prin excesul de saliva. Sindromul Charge include o varietate de malformatii congenitale localizate la nivelul inimii, al ochilor, urechilor, dar afecteaza in cele mai multe dintre cazuri glandele salivare.

Acestea sunt hiperstimulate si secreta o cantitate excesiva de saliva, care, daca nu este controlata, ajunge in plamani, provocand asfixierea bebelusului. In aceste situatii se impune o interventie greu tolerata de copii: traheotomia (interventie chirurgicala constand in deschiderea traheii). Aceasta era pana nu demult singura cale pentru a elibera sistemul respirator al copiilor cu sindromul Charge.

Insa dr Sam Daniel, cercetator in cadrul departamentului de Otorinolaringologie de la Spitalul de Copii din Montreal, a realizat un studiu care a demonstrat eficienta toxinei botulinice in tratarea excesului salivar la copiii cu sindromul Charge.

El relateaza situatia unui copil in varsta de 2 luni si jumatate care se sufoca din cauza excesului de saliva ce ii bloca sistemul respirator. In momentul cand singura solutie parea traheotomia, dr Daniel a incercat o metoda experimentala: injectarea unei doze foarte mici de toxina botulinica in fiecare dintre glandele salivare ale bebelusului.

Pana la acel moment nu mai fusese niciodata aplicata o astfel de metoda asupra unui copil atat de mic. La doua saptamani dupa injectarea toxinei botulinice, glandele salivare ale micutului au inceput sa produca saliva in cantitati obisnuite. Insa el a mai avut nevoie de repetarea tratamentului la fiecare patru luni, timp de un an si jumatate. In prezent, copilul are 3 ani si duce o viata absolut normala.

Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei care a rănit nouă persoane în portul Odesa de la Marea Neagră, dintre care patru copii. Capitala Kiev a fost și ea vizată, au anunţat...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#botox, #bebelusi, #tratament , #bebelusi