10 dintre cele mai ciudate boli mintale

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 07:02
74059 citiri
10 dintre cele mai ciudate boli mintale
Foto: listverse

Tulburarile mintale sunt destul de greu de identificat si de tratat, mai ales daca este vorba de afectiuni foarte rare sau bizare.

Potrivit Listverse, iata cateva dintre cele mai ciudate si rar intalnite boli mintale.

1. Sindromul Stockholm

Aceasta boala reprezinta un raspuns psihologic aparut uneori la un ostatic, acesta ajungand sa arate semne de simpatie, loialitate si chiar respect voluntar fata de cel care il tine prizonier. De asemenea, sindromul poate sa apara si in alte cazuri, cum ar fi in cel al unei sotii maltratate sau al unui copil abuzat.

Numele sindromului vine de la un jaf care a avut loc la o banca din Stockholm, Suedia, in 1973. Jefuitorii au tinut angajatii bancii ostatici din 23 pana in 28 august, iar in acest timp victimele au inceput sa se ataseze de infractori si chiar sa-i protejeze dupa ce au fost eliberati, refuzand sa depuna marturie impotriva lor. Mai mult, unul dintre jefuitori s-a insurat mai tarziu cu o ostatica din grup.

Un alt exemplu de persoana care a fost atinsa de acest sindrom este Patty Hearst, o fata de milionar care a fost rapita in 1974, dar care mai tarziu a inceput sa aiba sentimente pozitive fata de rapitori si chiar a luat parte la un jaf pe care acestia l-au comis.

2. Sindromul Lima

Acest sindrom descrie situatia inversa celei caracterizate de sindromul Stockholm, si anume rapitorii incep sa simpatizeze cu ostaticii, fiind deosebit de atenti la nevoile lor.

3. Sindromul Diogene

Acest sindrom este o afectiune caracterizata de o neglijare de sine dusa pana la extrem, de o tendinta de izolare si de o dorinta de a strange numeroase obiecte in locuinta, uneori si animale.

Se intalneste in principal la oamenii in varsta. Denumirea sindromului este insa destul de improprie, avand in vedere ca filosoful grec Diogene doar a dus o viata ascetica, fara sa existe date care sa indice si ca se neglija pe sine.

4. Sindromul Paris

Acest sindrom afecteaza numai japonezi, fiind de fapt o forma severa de soc cultural. Dintre milioanele de japonezi care viziteaza anual Parisul, circa o duzina ajung sa sufere de aceasta tulburare. Concret, japonezii politicosi sunt incapabili sa separe descrierea idilica a acestui oras, vazuta in filme ca "Amelie", de realitatea unei metropole moderne.

Un turist japonez care are de-a face, spre exemplu, cu un chelner grobian nu este in stare sa riposteze in vreun fel, fiind fortat sa isi reprime furia si dezamagirea.

Ambasada Japoniei din Franta are o linie verde disponibila 24 de ore din 24 turistilor care sufera un soc cultural.

5. Sindromul Stendhal

Sindromul Stendhal este o afectiune care cauzeaza accelerari ale ritmului cardiac, ameteli, confuzie si chiar halucinatii la o persoana care vede opere de arta, indeosebi atunci cand acestea sunt foarte frumoase sau cand sunt multe intr-un singur loc. De asemenea, tulburarea poate sa apara si atunci cand o persoana poate vedea un colt de natura de o frumusete coplesitoare.

Denumirea afectiunii vine de la celebrul scriitor francez Stendhal care, in cartea sa "Napoli si Florenta: o calatorie de la Milano la Reggio", a descris experienta avuta in timpul vizitei lui la Florenta, Italia, din 1817.

6. Sindromul Ierusalim

Acest sindrom cuprinde mai multe trairi, printre care se numara idei obsesive cu tematica religioasa, halucinatii sau alte experiente asemanatoare psihozei, care sunt declansate de o calatorie la Ierusalim sau care duc la o astfel de calatorie.

Tulburarea apare de regula in timpul unei vizite in Orasul Sfant si tinde sa treca dupa cateva saptamani. Dintre cei care au dezvoltat acest sindrom toti avusesera boli mintale anterior.

7. Sindromul Capgras

Acest sindrom este unul rar intalnit si este caracterizat de faptul ca persoana afectata crede ca o ruda apropiata a fost inlocuita de un impostor cu infatisare identica. Tulburarea este comuna pacientilor care sufera de schizofrenie, desi poate aparea si la cei care sufera de dementa, ori dupa o rana la cap.

8. Sindromul Fregoli

Sindromul Fregoli este oarecum opusul sindromului Capgras. Este de asemeni unul rar intalnit, persoana afectata crezand ca mai multi oameni sunt de fapt o singura persoana care isi schimba aspectul fizic sau care se deghizeaza.

Tulburarea a fost numita dupa actorul italian Leopoldo Fregoli, care a devenit celebru pentru capacitatea lui de a-si schimba rapid infatisarea in timp ce era pe scena.

9. Sindromul Cotard

Sindromul Cotard este o tulburare psihiatrica rara, persoana afectata crezand ca este moarta, ca nu exista, ca este in putrefactie sau ca si-a pierdut sangele sau organele interne. In cazuri rare poate aparea credinta ca este nemuritoare. Denumirea vine de la Jules Cotard, un neorolog francez care a descris pentru prima data afectiunea, in 1880.

10. Paramnezia reduplicativa

Aceasta boala consta in credinta ca un loc a fost duplicat, existand in acelasi timp in doua sau chiar mai multe zone. Termenul de paramnezie reduplicativa a fost folosit pentru prima data in 1903, de catre neurologul cehoslovac Arnold Pick, pentru a descrie faptul ca o pacienta suspectata de maladia Alzheimer credea ca a fost mutata dintr-o clinica dintr-un oras intr-o alta care arata identic cu cealalta, dar care se afla intr-o suburbie. Ea sustinea chiar ca personalul medical lucra in ambele locuri.

Fost USR-ist, revoltat: „DREPT nu e partidul lui Geoană!"
Fost USR-ist, revoltat: „DREPT nu e partidul lui Geoană!"
Vlad Gheorghe, fost membru USR până în februarie 2024, promotor al „Partidului Geoană" - DREPT, a ieșit public cu un mesaj triumfalist. El a anunțat că a reușit „să învingă...
Piedone, „plan diabolic" pentru alegeri. Cum ar șantaja PSD-ul și ce ar vrea de la Ciolacu
Piedone, „plan diabolic" pentru alegeri. Cum ar șantaja PSD-ul și ce ar vrea de la Ciolacu
După ce a dat Primăria Sectorului 5 pentru candidatura la Primăria Capitalei, cursă în care a fost zdrobit de către Nicușor Dan, acum Cristian Popescu Piedone speră să nu rămână fără...
#boli mintale ciudate, #cele mai ciudate boli, #boli mintale bizare, #boli mintale rare simptome , #boli
  1. Două insule celebre din Grecia, sufocate de turiști. Impun taxă de vizitare
  2. Horoscop zilnic. Luni, 9 septembrie. Zodia care face o vizită unor prieteni
  3. Bancul zilei: Cum te dă copilul de gol
  4. Malurile râului dintr-o stațiune celebră din România, transformate de voluntari: cădițe pentru băi gratuite și plimbări pe traseul de relaxare al împărătesei Sissi
  5. Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie în perioada 9 - 15 septembrie 2024
  6. Site-urile porno vor fi restricționate în România. Avertisment de la Uniunea Europeană
  7. Efectele necunoscute ale utilizării mai multor alarme pentru trezire. "Îți promit că vei reuși"
  8. Top 5 carbohidrați care cresc glicemia și îngrașă. Avertismentul experților în sănătate
  9. Actorul român care îl face praf pe Keanu Reeves: “E prost în meseria lui, nu face nimic de fapt”
  10. Horoscop zilnic. Duminică, 8 septembrie. Zodia care face o cucerire