Esofagul este un organ tubular care ajuta la transportarea mancarii din faringe catre stomac, fiind acoperit de o mucoasa care, atunci cand este iritata si afectata, devine foarte sensibila si, daca nu este tratata la timp, poate provoca destul de multe neplaceri.
Aceasta problema se numeste esofagita, care poate duce la probleme grave de deglutitie, chiar incapacitate totala de a inghiti, ulcere si alte rani ale esofagului. In stadiile extrem de complicate ale bolii, se poate dezvolta chiar si cancerul esofagian.
Potrivit dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, cauzele cele mai frecvente ale acestei afectiuni sunt:
-herpesul, o afectiune virala care slabeste sistemul imunitar, dar se poate trata prin mijloacele medicamentoase potrivite;
-candida, o infectie cu aceeasi ciuperca ce produce si candida vaginala. Este nevoie de tratament antifungic pentru a o combate.
Simptomele care ar trebui sa te duca cu gandul ca ai o poblema de ordin esofagian sunt: dificultatile la inghitit, senzatia unui corp strain in gat, dorinta de voma, desi nu te simti rau de la stomac, senzatia de amar in gura, sentimentul de arsura si chiar ametelile.
In afara de cele doua elemente principale care declanseaza afectiunea, mai exista si o serie de factori de risc, precum episoadele frecvente de voma, boala de reflux esofagian, operatii la nivelul esofagului, herniile, eventuale efecte adverse ale radioterapiei, ingerarea unor substante toxice sau care ard tesutul, pastile mari, luate cu prea putina apa, care raman in esofag pe timpul noptii, inghitirea unor obiecte sau alimente care zgarie tesutul.
Mergand la doctor, acesta iti va pune un diagnostic sigur in urma unui control atent, dupa care va trebui sa urmezi un tatamet cu antibiotice si antiacide, dar si analgezice in care prezinti dureri. In cazurile mai grave, se pot folosi si coticosteroizi sistemici, in cazul in care esofagul este foarte inflamat.
Se poate apela chiar la o nutritie intravenoasa, prin perfuzii, pentru a lasa timp tesutului afectat sa se rafaca. In cazurile extrem de grave, unde ranile sunt mari si se considera ca nu mai pot fi tratate, se poate ajunge la operatie de extirpare a unei parti din tub.
Trebuie sa eviti in aceasta perioada alimentele condimentate, cele foarte dure, care te pot zgaria, bauturile acidulate si alcoolice. Bea lichide folosindu-te de un pai, pentru a putea inghiti mai usor si, de preferat, este bine sa nu fumezi.
Regurgitarea alimentelor face foarte mult rau tractului esofagian, caci acidul gastric afecteaza mucoasa si poate provoca rani. Aceasta poate aparea la orice varsta, trebuind luate de urgenta masuri de precautie in cazul in care vezi ca se repeta de cateva ori, pe o perioda mai mare de timp.
Isi poate face simtita prezenta din cauza alcoolului sau fumatului in exces, a obezitatii, a sarcinii, sau a consumului diverselor alimente, precum ceapa, usturoiul, dulciurile, condimentele, citricele, sosurile.