Anemia si bolile ascunse de ea - Ce spune medicul

Joi, 29 Martie 2012, ora 18:06
22795 citiri
Anemia si bolile ascunse de ea - Ce spune medicul

Anemia apare atunci cand numarul celulelor rosii din sange scade extrem de mult incat ele nu mai pot transporta oxigenul corespunzator catre plamani si celelalte organe.

Nasterea acestora este un proces complex, care incepe in interiorul maduvei osoase, iar atunci cand celulele rosii ajung la maturitate sunt eliberate in sange. Pentru o buna lor functionare este nevoie de cooperarea rinichilor, a maduvei si de prezenta nutrietilor in organism. Anemia este mai degraba un semn al unei boli prezente in organism decat o afectiune, fiind clasificata in cronica sau acuta.

Anemia cronica, dupa cum explica dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, afecteaza organismul o perioada indelungata de timp, iar cea acuta apare rapid, fiind cea care pune mai multa presiune pe corp. Celulele rosii traiesc in jur de 100 de zile, asa ca organismul este intr-un continuu proces de inlocuire a lor.

In functie de marimea si denumarul celulelor rosii, exista 3 probleme ce pot sa apara:

- ele sunt mai mici decat in mod normal, fapt cauzat cel mai probabil de deficitul de fier sau talasemie, o boala mostenita din familie ce afecteaza hemoglobina;

- celulele rosii sunt normale ca marime, dar scazute ca numar, din cauza anumitor boli cronice sau a unora care afecteaza rinichii;

- celulele rosii sunt mai mari decat ar trebui, cauza frecventa fiind consumul frecvent si abuziv de alcool.

In ceea ce priveste alte cauze ale anemiei, acestea pot fi reprezentate de sangele pierdut in perioada menstruatiei, in cazul femeilor, si rani mai mici sau mai mari, de obicei in interiorul corpului, care nu pot fi inchise si de aceea sangereaza pe perioade mari de timp, iar pacientul nu isi da seama pana cand nu simte fizic anemia.

Spre exemplu, cancerul de colon este depistat adesea prin observarea anemiei in analizele de sange. Si infectiile cronice, bolile de rinichi, sarcina si lipsa vitaminelor si mineralelor pot duce la anemie. In afara de fier, foarte importante, esentiale pentru o buna compozitie a sangelui, sunt vitamina B12 si acidul folic.

Mai exista si anemia penicioasa, ceea ce inseamna ca vitamina B12 este prezenta in alimentele consumate, dar ea nu este absorbita asa cum trebuie in intestin. Si alcoolul poate duce la o proasta procesare a nutrientilor, iar bolile maduvei osoase duc implicit la o proasta calitate a sangelui.

Si cateva dintre medicamente pot duce in mod ocazional la scaderea hemoglobinei, in special cele folosite in chimioterapie.

Cat despre simptomele anemiei, ele includ oboseala, scaderea energei, stare de slabiciune, palpitatii, paloare, ameteala. Cand anemia devine severa mai apar angina pectorala, ameteala extrema, lesin, ritm rapid al inimii sau chiar infarct. Poate sa apara sange in scaun sau acesta sa isi schimbe culoarea in mod evident, devenind mai inchis si cu un miros apasator. Pacientul poate sa aiba o presiune sanguina scazuta, sa respire mult mai rapid decat o facea inainte, pielea sa se ingalbeneasca, sa apara murmur cardiac si marirea splinei.

Din cauza ca anemia este adesea varful aisbergului, ce ascunde o afectiune mult mai serioasa, cea mai inteligenta solutie este aceea de a face un control medical extrem de amanuntit, pentru a descoperi sau exclude alte probleme care pot pune viata in pericol.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#anemie cauze, #anemie boli asociate, #anemie simptome, #anemie deficit vitamine minerale , #boli