Boala Alzheimer - Ce spune medicul

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 14:01
7360 citiri
Boala Alzheimer - Ce spune medicul

Boala Alzheimer se manifesta la nivelul creierului si este caracterizata de pierderi de memorie si probleme in a gandi logic, scade capacitatea de a face planuri, iar in cazuri grave chiar de a vorbi.

Riscul de a dezvolta aceasta boala creste cel mai mult dupa varsta de 70 de ani, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon. Aceasta nu este, totusi, parte normala dn procesul de imbatranire, asa ca persoanele care observa unele caracteristici ale sale trebuie neaparat sa apeleze la ajutor specializat.

Cand se ajunge la varsta de 80 de ani, aproximativ 80% dintre persoane se afla in stadiul de risc crescut de a dezvolta Alzheimer, multe dintre ele mostenind gena mutanta, asociata adesea cu aceasta problema de sanatate. Aceasta este localizata in zona cromozomului 19.

Alti factori de risc mai sunt presiunea sanguina ridicata, boli coronariene existente, diabetul si un nivel ridicat al colesterolului. Si persoanele care nu au o educatie foarte ridicata au acest risc, din cauza ca partea lor cerebrala nu este suficient antrenata si poate sa cedeze mai usor.

Mai mult decat atat, toti pacientii cu sindromul Down vor dezvolta si boala Alzheimer in jurul varstei de 40 de ani.

Declansarea bolii este de cele mai multe ori lenta, fapt pentru care multe persoane afectate sau cele din jurul lor nu isi dau seama si afectiunea mai are timp de evolutie, fara sa fie inceput vreun tratament. Membrii familiei vad de multe ori episoadele de uitare ale celui drag ca fiind ceva normal in procesul de imbatranire.

Abia atunci cand din cauza bolii nu mai reusesc sa duca la sfarsit activitati absolut normale apare un semnal de alarma. De exemplu, cineva poate sa puna un ibric cu apa pe aragaz dar sa uite sa dea drumul la foc, in repetate randuri, sau nu-si mai aduce aminte daca a luat sau nu pastilele de dimineata.

Apar schimbari si in ceea ce priveste caracterul, spontaneitatea scazand, aparand o stare de apatie, tendita de a se retrage din evenimentele sociale si o tristete care uneori poate sa fie confundata chiar si cu depresia.

Cei care lucreaza cu cifrele nu se vor mai descurca la fel de bine si nu vor mai reusi sa-si organizeze ziua in mod productiv. Ei vor fi agitati, iritati, uneori vor dori cu orice pret sa se certe cu altii si chiar nu se vor mai imbraca adecvat.

In stadiile avansate, pacientii nu vor mai sti sa spuna nici unde locuiesc, poate nu vor mai recunoaste persoanele apropiate si locurile unde se afla. Conversatiile lor vor fi reduse, caci le va scadea capacitatea de a gandi si de a vorbi fluent.

In final, se pierde controlul asupra vezicii urinare si a intestinului, asa ca pacientii nu vor mai merge controlat la toaleta. In cele mai grave stadii ale bolii, apare decesul pacientului, din cauza ca organele vitale nu mai sunt coordonate de creier asa cum ar trebui.

Pentru cei care se tem de aceasta boala, trebuie sa fie atenti la cateva semnale timpurii, astfel incat sa poata lua masuri: pierderi de memorie, probleme cu limbajul (isi gasesc mai greu cuvintele), dezorientare in timp si spatiu, probleme cu gandirea abstracta, pun lucruri in locuri in care nu ar trebui, schimbari bruste de comportament si stare de spirit, lipsa initiativei).

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Alzheimer simptome, #Alzheimer cauze, #Alzheimer prevenire, #Alzheimer informatii , #boli
Comentarii
Poza Crestin
Crestin
rank 4
"Invatati, invatati, invatati!" - Lenin