Boala ciudata, care face ca totul in jur sa fie in alb si negru, la propriu

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 18:04
16846 citiri
Boala ciudata, care face ca totul in jur sa fie in alb si negru, la propriu

Cum ar fi sa vezi lumea in alb si negru, ca intr-un film invechit? Asa percepe lumea Kaleb Perman din Marea Britanie, in varsta de 6 ani, care sufera de o afectiune rara, ce face ca totul sa aiba doar nuante de gri.

Parintii nu au stiut ca baiatul lor sufera de acromatopsie decat cand televizorul li s-a stricat, nemaiaparand culori, vazandu-se intocmai ca la un televizor invechit, alb-negru. Baiatul nu a a sesizat nicio diferenta, ceea ce i-a pus pe parinti pe ganduri. Medicul le-a confirmat ca este vorba de o boala, chiar daca foarte rara, care afecteaza una din 33.000 de persoane, conform Express.

"Cand medicul ne-a spus ca nu poate vedea nicio culoare, totul a inceput sa aiba sens. Vedea lumea foarte diferit de noi", a declarat mama baiatului, Sarah, in varsta de 34 de ani.

Din pacate, pe Kaleb il orbeste lumina soarelui, asa ca este obligat sa poarte in permanenta ochelari de soare, cea mai inchisa nuanta posibila. Mai exista inca un simptom al acestei boli misterioase: baiatul nu poate vedea la mai mult de un metru inainte, asa ca este inregistrat ca nevazator.

Fara ochelari baiatul nu vede, pentru ca lumina puternica "sterge" si nuantele slabe pe care reuseste sa le distinga. Astfel, Kaleb este nevoit sa ii poarte in permanenta, mai putin cand merge sa se culce.

E drept ca semnale potrivit carora ceva ar fi in neregula cu baiatul lor parintii au primit de multa vreme. Au observat ca, atunci cand vorbeau cu baiatul lor, acesta parea sa priveasca undeva imprejurul capetelor lor. Pana si in casa, nu doar afara, baiatul parea sa orbecaie, incercand cu disperare sa gaseasca un prosop sau un servet cu care sa-si acopere ochii.

In afara acestei afectiuni, Kaleb duce o viata normala: urmeaza cursuri de Aikido, are note extrem de bune la scoala si o memorie excelenta. Vestea buna e ca boala nu progreseaza.

In plus, recent s-a descoperit ca ar putea exista un remediu, o terapie de inlocuire a genelor. Tratamentul nu va fi insa gata mai devreme de 4 sau 5 ani.

Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Boli bizare: plânge cu lacrimi de sânge
Hematidrosis este o maladie extrem de rară, în care o bolnavul elimină prin pori sânge. Practic, în corpul celor care suferă de această boală se află de 20 de ori mai multă adrenalină...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#acromatopsie, #vedere alb negru boala, #boli rare , #boli