Boala Lyme sau cat de periculoasa poate fi o capusa - Ce spune medicul

Sambata, 13 August 2011, ora 08:01
19366 citiri
Boala Lyme sau cat de periculoasa poate fi o capusa - Ce spune medicul

Boala Lyme este, de fapt, o infectie transmisa prin intermediul capuselor si se numeste asa pentru ca mare parte dintre persoanele afectate initial locuiau in orasul Lyme, din SUA. Bacteria se numeste B. Burgdorferi, avand un ciclu de viata foarte complex si traind in interiorul capuselor sau al mamiferelor de care se agata acestea.

Potrivit dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, trebuie sa fii atent la ce se intampla cu organismul tau si daca ai unele dintre simptomele urmatoare este bine sa mergi la doctor pentru a-ti face analizele si a urma tratamentul corespunzator:

- primele siptome sunt acelea ale unei infectii, asa ca nu se fac intotdeauna foarte bine observate. Se pot manifesta similar unei gripe sau unei eruptii cutanate si apar la cateva saptamani dupa muscatura de capusa.

- eruptia cutanata poate aparea in unele cazuri, pata rosie marindu-se de la o zi la alta. In cateva saptamani poate ajunge de la un mic punct rosu la 5 cm diametru, avand forma rotunda sau ovala. Pe masura ce se mareste isi pierde din intensitatea culorii;

- mai tarziu, ca urmare a netratarii la timp a bacteriei, poate aparea paralizia nervului facial;

- meningita, migrene prelungite si numeroase, stari de confuzie si ameteala;

- nervii se pot inflama si pot aparea furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare;

- in cazuri foarte grave, poate apare edem cerebral, ceea ce duce la dificultati de invatare, memorare sau chiar dementa;

- poate declansa sau agrava artrita, in special in zona genunchilor;

- inflameaza structurile cardiace si duce la disfunctionalitati ale inimii.

Prevenirea cazurilor grave se face printr-o extractie atenta a capusei si o atentie fata de raspunsul ulterior al organismului. Daca nu reusesti singur sa scoti capusa cu totul, mergi la medic pentru a fi sigur ca nu te expui niciunui pericol. Chiar si daca ai scapat de parazit, este bine sa mergi la doctorul de familie pentru a-ti sugera un unguent care sa dezinfecteze zona.

Cand faci miscare sau iesi in aer liber este bine sa folosesti creme speciale care sa tina capusele la distanta. Daca se intampla ca un copil sa resimta pe perioada verii febra care nu trece cu tratamentul normal, este bine sa faci analize speciale pentru depistarea bolii Lyme. Daca cineva a contractat bacteria si nu se trateaza, se poate ca simptomele sa dispara si sa apara mai tarziu, peste cateva luni.

Atunci cand reapare, insa, boala poate fi mult mai agresiva, afectand inima, muschii, articulatiile si sistemul nervos. Cel mai bine este sa eviti muscaturile, sa porti sosete atunci cand mergi prin iarba, care sa creeze o bariera intre piele si parazit.

Pentru a transmite bacteria, capusele au nevoie de un interval de timp de 24-48 ore in care sa stea atasate de organismul tau. De aceea este bine sa iti inspectezi bine corpul atunci cand ajungi in casa, in special in zonele calde si usor umede, la axila, zona inghinala, gat si ceafa.

Daca ai o penseta la indemana, prinde capusa cat mai aproape de cap si trage-o incet, ferm. Inainte dezinfecteaza zona cu spirt sau alta solutie antiseptica. Nu este bine sa folosesti benzina sau motorina pentru a sufoca parazitul si nici arderea acestuia nu este indicata.

Iti poti administra in primele 72 de ore de la intepatura o doza unica de doxicilina, dar doar la recomandarea medicului. Tratata la timp, boama Lyme nu este periculoasa, dar odata ce bacteria invadeaza corpul poate duce la paralizie si chiar moarte.

De aceea este bine ca inca de la primele simptome sa mergi la medicul de familie pentru a primi sfaturi utile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#boala lyme capusa, #boala lyme simptome, #boala lyme muscatura capusa, #boala lyme prevenire, #muscaturi capuse prevenire, #boala lyme complicatii , #boli