Care sunt cele mai comune boli de toamna. Alergiile si infectiile infloresc in acest anotimp

Duminica, 11 Octombrie 2020, ora 05:08
4652 citiri
Care sunt cele mai comune boli de toamna. Alergiile si infectiile infloresc in acest anotimp
Foto: Pixabay

Din punct de vedere medical, se poate spune ca toamna se numara bolile, nu bobocii. Fluctuatiile de temperatura si umiditate provoaca migrene, favorizeaza dezvoltarea virusurilor respiratorii, acutizarea afectiunilor reumatice si digestive, iar schimbarea presiunii atmosferice afecteaza atentia si memoria pe termen scurt.

Schimbarile atmosferice declanseaza reactii ale organismului care fac ca toamna bolile cronice sa se activeze, iar alergiile si infectiile sa infloreasca.

Healthy a notat principalele probleme de sanatate pe care venirea toamnei le acutizeaza.

Afectiunile reumatice

Afectiunile reumatice sunt foarte comune in sezonul de toamna si se manifesta prin cresterea sensibilitatii articulare: dureri, rigiditate, inflamatie.

Fluctuatiile de temperatura, temperaturile din ce in ce mai scazute, soarele mai putin, innorarile si oscilatiile de presiune atmosferica sunt ingredientele nefaste care declanseaza crize reumatice de tot felul, extrem de problematice.

Baile calde, acupunctura, antiinflamatoarele, analgezicele si simpla evitare a plimbarilor in conditii de vreme rece, ploaie, vant sunt singurele lucruri pe care le puteti face pentru ameliorarea simptomelor. Sau sa va mutati in emisfera sudica.

Insuficienta cardiaca

In lunile de toamna, insuficienta cardiaca poate reprezenta o grava amenintare pentru persoanele suferinde de afectiuni cardiovasculare.

In procesul de adaptare la noile conditii de mediu, organismul suprasolicita sistemul cardiovascular, unoeri cu consecinte dramatice, cum ar fi infarctul miocardic.

Astfel ca, mai ales toamna, se impune sa respectati cu rigurozitate tratamentele prescrise de medic, pentru a va tine tensiunea in limite sanatoase.

Deasemenea, evitati pe cat posibil efortul fizic, frigul si schimbarile bruste de temperatura.

Astmul si afectiunile alergice

Asemeni primaverii, toamna este un sezon propice alergiilor si astmului, in special astmului alergic.

Astmul alergic este cel mai comun tip de astm. Aproximativ 90% dintre copiii astmatici prezinta alergii, in vreme ce adultii, doar 50%.

Inhalarea unor alergeni (polen, praf, mucegai) conduce la manifestarea simptomelor de astm.

In plus, orice astmatic, alergic sau non-alergic, simte o inrautatire a starii de sanatate, dupa depunerea de efort in aer rece sau dupa inhalarea de fum, praf sau mirosuri puternice.

Indiferent de tipul de astm, simptomele sunt in general aceleasi: stranut, tuse, respiratie dificila, respiratie scurta (dispnee), respiratie rapida (tahipnee), contractura pieptului.

Un bun tratament al alergiilor respiratorii include antihistaminice, aerosoli salini, spray-uri decongestionante nazale (folosite, insa, nu mai mult de cinci zile). In cazul in care aceste tratamente nu au efect, se recomanda consultul medical.

Ulcerul gastro-duodenal

Ulcerul este cunoscut ca o boala ale carei simptome se intensifica primavara si toamna.

Reactia organismului la schimbarile de mediu este resimtita ca un stres pe unele sisteme, iar cel digestiv se numara printre cele mai sensibile.

Asadar, daca suferiti de ulcer sau alte afectiuni digestive, este recomandat sa nu neglijati tratamentul in acest anotimp si sa aplicati si terapii preventive: respectati cu strictete dieta si evitati fumatul.

Terapiile antistres sunt si ele utile pentru bolnavii care sufera de ulcer gastro-duodenal.

Racelile comune

Ploile, vantul puternic si variatiile de temperatura si umiditate contribuie la slabirea sistemului imunitar, favorizand contactarea racelilor.

Vremea rece in sine nu cauzeaza raceala, dar in lunile reci oamenii petrec mai mult timp in spatii inchise, mult mai aproape unii de altii, facilitand astfel raspandirea virusurilor.

Cunoscute si sub denumirea de infectii virale ale tractului respirator superior, racelile pot fi cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri si, de regula, nu au acelasi grad de severitate ca racelile specifice sezonului de iarna.

Din cauza numarului foarte mare si in permanenta dezvoltare a virusurilor care pot cauza raceala, organismul uman nu reuseste sa tina pasul cu ele si sa determine rezistenta pentru toate.

Raceala se transmite, de regula, prin contact direct cu secretiile infectate (strangerea mainii sau imbratisarea unei persoane bolnava) si indirect, prin contactul cu o suprafata infectata - virusurile respiratorii pot supravietui pe obiecte (pixuri, carti, telefoane, tastaturi, pahare, mese, clante etc) timp de cateva ore.

Nu exista tratament impotriva racelilor. Gluma cu "o raceala netratata dureaza sapte zile, iar una netratata, o saptamana" nu este chiar o gluma. Doar ca netratata, o raceala se poate complica.

Odihna, consumarea unei canitati cat mai mare de lichide, pastilele, spray-urile nazale, siropurile de tuse sunt de ajutor in ameliorarea simptomatologiei, iar izolarea la domiciliu este importanta nu doar pentru refacerea organismului, ci si pentru a nu imprastia virusul.

Cititi si:

Alimente de evitat, pentru a tine colesterolul sub control

Cum protejam pielea mainilor de efectele dezinfectarii frecvente - remedii preparate acasa

De ce exista anotimpuri

Remedii impotriva celulitei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică afectează în principal pielea capului, însă mai poate apărea pe anumite zone ale feței, pe piept și pe spate. Este o afecțiune cronică, de care suferă în jur de 5%...
De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
#sanatate, #boli, #toamna, #raceli, #virusuri, #reumatism, #insuficienta respiratorie, #astm , #boli