Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bolile care ti se citesc in ochi

Luni, 20 Iunie 2011, ora 07:02
43029 citiri
Bolile care ti se citesc in ochi
Foto: Daily Mail

Din ce in ce mai multe cercetari arata ca unele modificari la nivelul unor parti ale corpului pot fi un semn de avertizare pentru anumite afectiuni. Iar daca acorzi mai multa atentie trupului tau, este posibil sa descifrezi aceste semne si sa gestionezi din timp afectiunea pe care este posibil sa o ai.

Dupa cum arata Daily Mail, anumite schimbari care apar la nivelul ochilor, nasului si buzelor pot sa constituie un semnal de alarma. Iata la ce trebuie sa fii atent, potrivit specialistilor citati de publicatia Daily Mail.

A. Ochii

1. Pleoape cazute

Cauze posibile: paralizie faciala (Bell's Palsy), accident vascular cerebral, cancer la plamani.

Afectiunile care pot afecta nervii faciali pot provoca slabiciune sau paralizie pe o parte a fetei, ceea ce poate face destul de dificila inchiderea pleoapei si poate cauza si o lasare a colturilor gurii.

De asemenea, pleoapele cazute pot fi determinate si de un accident vascular cerebral, alte simptome ale acestuia fiind dificultati in vorbire (bolboroseala) si slabiciune in brate.

Mai rar, insa, pleoapele cazute pot fi un semn de cancer la plamani - o tumoare situata pe varful unui plaman poate pune presiune pe un grup de nervi care au legatura cu ochii. Alte simptome sunt durere de brat si umar, slabire a puterii din maini si o senzatie de gadilare in palma.

2. Ochi injectati

Cauze posibile: polinoza (alergie la polen), hipertensiune, o infectie virala a irisului.

Cel mai adesea, ochii rosii si cu mancarimi sunt asociati cu polinoza - sistemul imunitar reactioneaza exagerat la polen, provocand reactii alergice.

In ceea ce priveste infectia irisului, aceasta este legata de spondilita anchilozanta, o forma de artrita caracterizata prin faptul ca organismul ataca tesuturile proprii, inclusiv pe cele din ochi.

Iar ocazional tot ochiul poate sa devina rosu, ca rezultat al unei hemoragii (cauzate fie de un accident - mai des, fie de hipertensiune - mai rar).

3. Zbatere la nivelul ochiului

Cauze posibile: stres, scleroza multipla.

Miochimia, asa cum este numita stiintific zbaterea de la nivelul ochiului, este caracterizata prin spasme ale muschilor din pleoapa (la fiecare cateva secunde). Stresul poate cauza aceasta problema deoarece opreste absorbtia de vitamina B, cunoscuta pentru mentinerea sanatatii muschiului ochiului. Acea zbatere poate sa apara si in alta parte a corpului, cum ar fi la stomac.

Spasmele persistente, care apar zile sau chiar saptamani, pot fi cauzate si de boli care afecteaza sistemul nervos, precum scleroza multipla. Alte simptome ale acestei afectiuni includ probleme de echilibru, amorteala si vedere incetosata.

4. Inele in jurul irisului

Cauze posibile: colesterol marit, boala lui Wilson.

Aparitia unor inele albe in jurul irisului este cunoscuta drept un semn al unui nivel ridicat de colesterol.

Inelele maronii, insa, aparute in aceeasi zona, pot fi un semn al bolii lui Wilson - o afectiune genetica ce impiedica corpul sa scape de excesul de cupru. Intai este afectat ficatul, iar dupa ce cuprul ajunge in fluxul sangvin calatoreste si la alte organe, inclusiv la ochi. Printre simptomele acestei boli se numara dificultati de mers, tremur si confuzie. Apare de obicei la persoane care au pana in 35 de ani.

5. Pleoape palide (pe partea interioara)

Cauza posibile: anemie.

Atunci cand interiorul pleoapei de jos este palid in loc de rosiatic, este posibil sa fie vorba de o anemie (o lipsa de fier), care te poate face sa iti fie frig adesea, sa ai ameteli si sa te simti slabit, iritat.

Barbatii au nevoie de aproximativ 8,7 mg de fier zilnic, iar femeile de 14,8 mg. Surse bune de fier sunt carnea rosie, fasolea, nucile si cele mai multe legume cu frunze verzi.

B. Nasul

Un nas marit, bulbucat, poate fi un semn de rozacee sau acromegalie (o boala caracterizata prin dezvoltarea exagerata a capului si a membrelor).

C. Buzele

Crapaturile aparute la nivelul buzelor sau inflamatiile din colturile gurii pot fi cauzate de anemie sau diabet. In cazul anemiei, productia de globule rosii - esentiale pentru o piele sanatoasa - incetineste.

In ceea ce priveste diabetul, aceasta boala duce la acumularea de prea multa glucoza in sange, care poate sa favorizeze dezvoltarea candidei, o ciuperca ce ataca colturile gurii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#semne boli ochi, #simptome boli ochi gura, #boli simptome ochi, #buze crapate boli , #boli