Ziare.com

Cand devine periculoasa aspirina

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 08:06

   

Cand devine periculoasa aspirina
Femeile nu ar trebui sa ia preventiv aspirina decat dupa 65 de ani. Inainte de aceasta varsta, medicamentul creste riscul de sangerari stomacale.

In cazul femeilor sub 65 de ani, aspirina administrata pentru a preveni bolile cardiovasculare sau cancerul are mai multe riscuri decat beneficii, anunta The Telegraph.

Aceasta este concluzia unui studiu al specialistilor de la Universitatea din Utrecht, Olanda, a caror cercetare a evaluat starea de sanatate a aproape 30.000 de femei cu varsta medie de 45 de ani.

Voluntarele au fost impartite in doua grupe. Unele au luat un placebo, iar celelalte au luat zilnic 100 mg de aspirina, pentru a se vedea in ce masura sunt protejate de riscul de boli cardiace, atac vascular cerebral sau cancer.

In timpul celor 10 ani de monitorizare, au fost inregistrate 604 cazuri de boli cardiovasculare, 168 de cazuri de cancer colorectal, 1832 de alte tipuri de cancer si 302 cazuri de sangerari gastrointestinale severe, care au necesitat internare.

Riscul de sangerari gastrointestinale a crescut cu varsta, la fel si protectia aspirinei fata de cancerul colorectal si de bolile cardiovasculare.

In cazul femeilor cu varsta sub 65 de ani, tratamentul preventiv cu aspirina poate fi ineficient sau chiar periculos, spun specialistii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5657 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor