Ce boli pot detecta cainii?

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 10:56
14234 citiri
Ce boli pot detecta cainii?
dogtraining

Probabil multe persoane care au un caine isi doresc ca acesta sa faca ceva extraordinar intr-o zi, asa cum au vazut in filmele cu Lassie. Cu siguranta acestea au fost si fabulate, insa exista destule cazuri reale in care cainele a salvat chiar viata stapanului, in diferite circumstante.

Mai mult, aceste animale ar putea ajuta la diagnosticarea unor boli, conform Divine Caroline. Deja se stie ca un caine este foarte intuitiv in ceea ce priveste starile emotionale ale stapanului, insa exista dovezi care arata ca pot simti cand un om este bolnav, ajutand chiar la identificarea afectiunii, chiar atunci cand medicii dau gres.

Numeroase boli determina aparitia unor biomarkeri in urina sau respiratia pacientului. Celulele canceroase, spre exemplu, produc deseuri metabolice care difera de cele ale celulelor sanatoase. Persoanele cu diferite tipuri de cancer expira biomarkeri chimici, cum ar fi formaldehida si benzen, fiecare boala avand puterea de a determina modificari in biochimia organismului. Cercetatorii sunt de parere ca tocmai aceste substante pot fi identificate de caini.

97% din diagnosticele puse de caini sunt exacte

Cativa dermatologi britanici au fost primii care au sugerat ca un caine ar putea mirosi cancerul. Ideea le-a venit dupa ce o pacienta le-a spus ca patrupedul ei adulmeca deseori o alunita de la piciorul ei si ca o data a vrut chiar sa muste alunita. Dupa ce doctorii i-au facut analize si au indepartat alunita au descoperit ca aceasta era, de fapt, un melanom malign, adica o forma de cancer.

Pana acum oamenii de stiinta nu au gasit foarte multe certitudini, insa cea mai probabila explicatie consta in simtul mirosului extrem de dezvoltat la caini.

Nasul unui caine este de pana la 100.000 de ori mai sensibil si mai fin decat al unui om si, in plus, ei au capacitatea de a identifica mai multe mirosuri simultan, inclusiv combinatii chimice complexe.

De asemenea, cainii au o zona mai mare din creier responsabila cu mirosul si au si mai multe conexiuni nervoase intre creier si nas.

In plus, nu doar cancerul de piele poate fi identificat de catre caini. Mai multe cercetari si experimente au scos la iveala faptul ca acestia pot detecta un cancer de vezica urinara doar mirosind urina celui in cauza si pot detecta inclusiv cancerul la plamani sau la san, atat cel incipient cat si cel in stadiu avansat, doar mirosind respiratia pacientului.

Totodata, cainii i-au ajutat pe specialisti sa descopere ca tumorile maligne ovariene au alt miros decat celelalte tipuri de cancere ginecologice. Si, mai mult, 97% dintre diagnosticele "puse" de caini sunt exacte.

Un caine poate salva viata unui diabetic sau pe cea a unui epileptic

Pe langa cancere, cainii pot presimti o scadere a glicemiei la diabetici sau o convulsie la epileptici. De asemenea, s-a descoperit ca pot presimti un atac de cord. Datorita acestei capacitati, multe organizatii din strainatate au deja ca scop antrenarea unor caini pentru ca acestia sa poata veni in ajutorul persoanelor bolnave.

Spre exemplu, cu un astfel de patruped antrenat special sa alerteze in cazul in care simte ceva in neregula, un diabetic poate lua o doza de insulina inainte ca glicemia sa scada, iar un epileptic poate merge intr-un loc sigur, pentru a nu se rani, atunci cand cainele il anunta ca va urma o convulsie.

Timp de sute de ani, diagnosticarea unei boli si cu ajutorul mirosului s-a facut inclusiv de catre doctori, care puteau sesiza anumite afectiuni, cum ar fi cele de ficat sau diabetul, dupa mirosul emanat de pacient. Numai ca biomarkerii care indica prezenta unui cancer nu pot fi detectati de nasul unui om.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#caini boli oameni, #cainii detecteaza boli oameni, #cainii simt boli oameni, #cainii detecteaza cancer oameni , #boli
Comentarii