Ce este cefaleea si cum se manifesta - Ce spune medicul

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 19:56
82851 citiri
Ce este cefaleea si cum se manifesta - Ce spune medicul

Toate persoanele au resimtit la un moment al vietii o durere de cap, mai usoara sau mai acuta. Atunci cand a fost mai grav, probabil ca aceasta a fost insotita de senzatii de greata si varsaturi.

Determinarea aparitiei cefaleei nu poate fi facuta cu exactitate, existand numeroase cauze. Localizarea durerii si frecventa cu care apare difera foarte mult de la caz la caz, ceea ce face ca aceasta afectiune sa nu poata fi cunoscuta in profunzime.

Se stie ca tesutul cerebral nu doare, cea mai mare parte a craniului si o parte importanta a membranelor ce acopera creierul nesimtind durerea, dar exista cazuri in care cefaleea poate semnala o tumora sau o hemoragie la nivel cerebral.

Durerea de provenienta extracraniana poate fi cauzata de inflamatia sinusurilor, urechilor sau a gingiilor. In interiorul cutiei craniene, durerea mai poate proveni de la o dilatare arteriala, de la o inflamare a membranei creierului.

Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, spune ca durerile de cap pot aparea si din cauza unor modificari care au loc la nivelul unor neurotransmitatori cerebrali, precum serotonina sau noradrenalina, acest lucru ducand la iritarea tesuturilor sensibile la durere.

Exista mai multe tipuri de cefalee:

1.Cefaleea de stres episodica: apare de cateva ori pe luna, dar nu mai mult de jumatate din timpul total, fiind resimtita ca o durere usoara, moderata, constanta, insotita de presiune si de o senzatie de pulsatie. Afecteaza in special fruntea, crestetul capului sau partile laterale ale capului. Poate dura doar 30 minute sau se poate intinde pe durata a mai multe zile.

2.Cefaleea de stres cronica: isi face aparitia mai mult de 15 zile pe luna si intensitatea ei poate varia, de la cea mai usoara pana la dureri greu de suportat. Migrenele persista pentru perioade lungi de timp si apoi dispar subit pentru a reaparea mai tarziu in aceeasi modalitate.

Ambele afectiuni sunt insotite de durere de cap la trezire, oboseala, o iritabilitate crescuta, tulburari de concentrare, din cauza discomfortului provocat de dureri, sensibilitate la lumina puternica si zgomot. Insomniile pot aparea, din cauza ca durerea de cap te poate impiedica sa adormi iar crampele musculare apar din cauza obosirii corpului.

3.Cefaleea de tip migrena. Poate aparea sub diferite combinatii de simptome, printre care cele mai des intalnite sunt: durere moderata pana la extrema, cel mai adesea insotita de pulsatii sau o "greutate" a capului, sensibilitate la zgomot si lumina, sensatii de frig sau caldura inexplicabile, oboseala, paloare, febra, vedere incetosata, greata, varsaturi sau durere abdominala.

4.Cefaleea permanenta: se manifesta ca o durere intensa, pe o singura parte a capului, fiind resimtita ca o senzatie de arsura sau strapungere cu un metal ascutit. Este cel mai adesea localizata in spatele ochiului si poate dura de la o jumatate de ora pana la 90 minute. Episoadele de durere dispar doar pentru a aparea cateva ore mai tarziu, uneori fiind atat de puternice incat trezesc persoana din somn pe timpul noptii.

5.Cefaleea sinusala: este o durere profunda si constanta, resimtita in zona pometilor, a fruntii sau a radacinii nasului. Poate fi intensificata la miscari bruste ale capului. De multe ori este acompaniata de urechi infundate, febra si de o tumefiere a fetei.

Diagnosticul tipului de cefalee se pune dupa ce doctorul cunoaste bine istoricul afectiunii, momentele in care apare si eventualele motive. Conteaza daca aceasta apare in momente de repaos, de efort sustinut sau de stres extrem. In cazurile in care durerea este foarte intensa si pe perioade prelungite, se apeleaza la o tomografie computerizata sau o rezonanta magnetica nucleara (RMN), pentru a descoperii eventuale anomalii si probleme la vinel cerebral.

Daca dupa aparitia cefaleei iti imbunatatesti stilul de viata, eviti stresul exagerat, dormi suficient, dar durerea persista, este indicat sa consulti un medic specialist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#cefaleea, #ce este cefaleea, #cefalee manifestari, #cefalee cauze, #cefalee motive, #migrena cauze, #durere de cap cauze , #boli