Ce este dementa si de ce apare - Ce spune medicul

Luni, 15 August 2011, ora 18:18
77917 citiri
Ce este dementa si de ce apare - Ce spune medicul

Odata cu inaintarea in varsta, tuturor persoanelor li se intampla sa isi aminteasca mai greu unde au pus anumite lucruri sau evenimente care s-au petrecut cu ceva timp in urma. Totusi, daca observi ca aceasta problema se inrautateste rapid si considerabil trebuie sa fii foarte precaut, caci poate reprezenta un inceput de dementa.

Daca nu este descoperita la timp si tinuta sub control, ea poate afecta foarte mult viata, ducand la incapacitatea de a te descurca singur in societate. Viteza de dezvoltare variaza de la o persoana la alta, dar, in general, este destul de mare.

Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, dementa poate fi provocata sau agravata de urmatorii factori:

- boala Alzheimer, care avanseaza necontrolat, de cele mai multe ori fiind netratata;

- multi-infarctul, care se mai numeste si dementa vasculara, din cauza ca apare in urma unui accident vascular cerebral, atunci cand creierul este afectat;

- traumatisme foarte grave la nivel cranian;

- dementa in care este afectata partea frontala si temporala a creierului, in cazul careia sunt afectate personalitatea si comportamentul. Pacientii ajung sa faca foarte multe glume cu tenta sexuala si au momente de exhibitionism;

- corpii Lewy, adica niste proteine care se depoziteaza in creier si dau simptome asemanatoare bolii Alzheimer sau Parkinson. Persoanele afectate au adesea halucinatii si sunt predispuse la caderi;

- infectii foarte grave, care ajung la creier, inclusiv sifilisul sau boala vacii nebune;

- hipoactivitatea glandei tiroide;

- deficitul extrem de vitamina B12 sau acid folic;

- intoxicatia cu metale grele;

- scleroza multipla;

- alte boli, precum Huntington, Binswanger sau Creutzfeldt-Jakob;

- efecte adverse ale unor medicamente;

- alcoolismul cronic, suportat de organism de-a lungul multor ani;

- encefalita;

- infectiile cu HIV/SIDA;

- atrofia creierului in urma diverselor boli degenerative.

Mai ales in cazul in care apare inainte de varsta de 50 de ani, dementa este considerata ca fiind de origine genetica, mostenita din familie. De multe ori, insa, este rezultatul factorilor externi.

Simptomele dementei variaza in functie de zona creierului unde este localizata afectiunea, dar cea mai des intalnita problema este reprezentata de pierderea memoriei. Alte exemple ar fi:

- dificultatea memorarii evenimentelor recente;

- pacientul nu poate gandi rapid si nu poate lua decizii de moment;

- ii este greu sa rezolve calcule matematice;

- nu poate duce la capat sarcinile scrise;

- in cazurile grave, ajunge sa nu mai cunoasca persoanele apropiate, chiar si rudele;

- ii este greu sa-si gaseasca repede cuvintele, de unde apar probleme de exprimare;

- ii este greu sa isi controleze comportamentul si schimbarile de dispozitie;

- nu mai are grija fata de propia persoana si isi neglijeaza igiena si corpul.

Sexul masculin, tensiunea arteriala marita, nivelul mare al colesterolului, accidentele vasculare, prezenta diabetului zaharat sau infarctul miocardic, toate acestea pot contribui la aparitia dementei.

Evolutia bolii difera foarte mult de la o persoana la alta. Daca la unii pacienti poate fi tinuta sub control cu medicamente folosite si pentru boala Alzheimer, la altii tratamentul medicamentos nu are niciun rezultat.

Totusi, la unele persoane, dementa se mentine in limite stabile chiar si fara pastile, doar printr-un regim de viata sanatos si printr-un exercitiu intelectual regulat.

Din moment ce multi dintre pacienti nu isi dau seama la debutul afectiunii ca se intampla ceva anormal cu ei, familia si prietenii joaca un rol foarte important in prezentarea acestora la medic inainte ca daunele sa fie ireversibile.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Singurul primar USR din Sibiu a trecut la PSD. „Politica bazată pe traseism, partidul lui Dragnea, Năstase şi acum Ciolacu nu are valoare”
Singurul primar USR din Sibiu a trecut la PSD. „Politica bazată pe traseism, partidul lui Dragnea, Năstase şi acum Ciolacu nu are valoare”
Singurul primar USR din judeţul Sibiu, Timotei Păcurar, împreună cu viceprimarul USR, Adrian Suciu, ambii din comuna Micăsasa, au trecut la PSD. Acest lucru a nemulțumit Organizaţia...
Supărarea unui lider PNL, după ce PSD a anunțat că a „racolat” mai mulți primari liberali. „Permutări în stil golănesc”
Supărarea unui lider PNL, după ce PSD a anunțat că a „racolat” mai mulți primari liberali. „Permutări în stil golănesc”
Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a reacţionat pe Facebook, după ce mai mulţi primari şi viceprimari au filialei pe care o conduce au anunţat că vor candida în 9 iunie din partea PSD....
#dementa cauze, #dementa boala, #dementa factori risc, #dementa motive, #dementa batranete , #boli