Ce risc de afectiuni psihice ai? Iata cateva indicii neobisnuite

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 07:11
15339 citiri
Ce risc de afectiuni psihice ai? Iata cateva indicii neobisnuite

Daca pana acum predispozitia genetica sau stresul erau printre principalele cauze ale aparitiei unor afectiuni psihice si neuropsihologice, afla ca cercetatorii au gasit noi factori de risc.

Cracked a scos in evidenta cateva aspecte pe care nu le-ai fi asociat niciodata cu depresia, sinuciderea sau boli precum Alzheimer, Parkinson sau schizofrenia.

Luna nasterii

In afara de forfota generata de petrecerea aferenta, invitati si cadourile pe care iti doresti sa le primesti, se pare ca luna nasterii tale iti releva anumite laturi ceva mai ascunse despre tine si sanatatea ta. Astfel, aproape fiecare boala psihica a fost relationata intr-un fel sau altul cu luna in care pacientii se nascusera. Concluziile unui studiu recent au aratat ca cei nascuti in ianuarie sunt mai predispusi catre schizofrenie sau tulburare bipolara, in vreme ce persoanele nascute primavara prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu depresia.

Un studiu care a avut in vedere 27.000 de cazuri de suicid din ultimii 20 de ani a aratat ca oamenii nascuti primavara prezinta cu 17% mai multe riscuri de a se sinucide. Statistica este mai ingrijoratoare pentru femei, intrucat cele nascute in aprilie, mai sau iunie prezinta un risc de a se sinucide cu 30% mai mare fata de persoanele nascute toamna.

Cauzele exacte nu se cunosc inca, insa cercetatorii emit tot felul de ipoteze. Se pare ca temperatura afecteaza modalitatea in care celulele contribuie la dezvoltarea fetusului. Alte variante sustin ca bebelusii nascuti primavara au parte de perioade extreme in timpul celor 9 luni sau ca alimentatia gravidelor si perioada scurta de expunere la lumina (deci carenta de vitamina D) ar fi cauzele unei asemenea vulnerabilitati.

Varsta tatalui

Pana nu de mult, stiam ca mama joaca rolul principal atunci cand vine vorba de sanatatea noului-nascut. Cu toate astea, mai nou, se pare ca si varsta tatilor ridica anumite probleme. Astfel, sperma barbatilor mai in varsta sufera anumite mutatii genetice. Atunci cand procreeaza, barbatii mai in varsta prezinta mai multe riscuri de a avea copii cu autism sau schizofrenie.

Un studiu realizat in Islanda a avut ca subiecti 80 de perechi de parinti, fara nicio problema mintala, care au dat nastere unor copii autisti sau schizofrenici. La final, s-a constatat ca varsta tatalui influenteaza considerabil aceste afectiuni prezente la copii, varsta mamei, in schimb, neavand nicio importanta in context.

Motivul invocat de oamenii de stiinta este calitatea spermei. Sperma sufera mutatii, iar numarul acestora creste cu fiecare an.

Altitudinea orasului in care traiesti

Studii realizate atat in America, cat si in Coreea de Sud au relevat faptul ca locuitorii oraselor aflate la mare altitudine sunt mai predispusi la sinucidere.

De asemenea, multe dintre aceste orase au niveluri mari de alcoolism, mare parte din locuitori detin o arma, iar densitatea populatiei este mica. Cu alte cuvinte, aburii alcoolului combinati cu armele la indemana si singuratatea duc uneori la asemenea acte extreme.

Expertii sustin, insa, ca de vina ar fi lipsa de oxigen. Chiar si o mica depreciere a cantitatii de oxigen din aer influenteaza puternic activitatea creierului.

Lumina si vremea frumoasa

Tulburarile afective sezoniere au legatura cu schimbarile de comportament in functie de anotimp. Astfel, depresia ciclica pe care o au unii oameni in timpul lunilor de iarna poate fi incadrata la aceasta categorie. Totusi, se pare ca si vremea frumoasa si lumina au ca rezultat iritarea, depresia si chiar predispozitia catre sinucidere.

Simptomele tulburarilor afective legate de vara sunt destul de ingrijoratoare. Boala are un impact neurologic profund, pacientii stau in casa timp de trei luni, pierd mult in greutate si se confrunta cu anxietate severa. Cele mai multe cazuri se raporteaza in tarile aflate aproape de Ecuador.

Motivele tin, poate, de influenta caldurii asupra organismului uman: caldura inhiba hormonii tiroidieni, ceea ce duce la letargie, iar temperaturile inalte stimuleaza secretia de prolactina, un hormon care blocheaza efectele dopaminei, hormonul bunei dispozitii.

Dieta

Stim deja ca alimentatia ne afecteaza fizicul, psihicul, dar si sanatatea. Ei bine, mai nou, cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in peste si fructe de mare ar influenta aparitia unor boli precum Alzheimer, Parkinson sau o boala neurologica care afecteaza creierul si maduva spinarii pana in punctul in care pacientul nu mai poate inghiti sau respira. De vina ar fi toxina BMAA, produsa de cyanobacteria, un tip de alga ce traieste in lacuri si oceane.

Pe de alta parte, produsele de tip fast-food si dulciurile ofera atat de multa insulina corpului, incat creierul nu mai poate raspunde acestui hormon. Atunci, el nu mai stocheaza amintiri, dand simptome asemanatoare dementei.

De asemenea, dietele bogate in zahar si grasimi pot duce la depresie si schizofrenie, zaharul suprimand eliberarea unui hormon numit BDNF, hormon care afecteaza memoria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#semne boli psihice, #factori boli psihice, #factori ciudati sinucidere, #factori Parkinson, #atitudine mare sinucidere , #boli