Ce stiu romanii despre bolile cu transmitere sexuala

Luni, 28 Martie 2011, ora 14:41
2605 citiri
Ce stiu romanii despre bolile cu transmitere sexuala
Foto: arena.md

Femeile sunt mai prost informate ca barbatii cu privire la bolile cu transmitere sexuala (BTS), iar doar o treime dintre romani stiu ca nici o metoda contraceptiva nu te apara de contractarea unei boli cu transmitere sexuala si nu este 100% sigura, potrivit unui studiu GfK.

Aproape jumatate dintre barbati cunosc faptul ca bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate si prin cavitatea bucala, in timp ce 30 la suta dintre femei femei sunt mai prost informate privind acest aspect, iar o treime dintre adultii intervievati stiu ca atingerea pielii infectate poate produce contaminarea cu BTS, se mai arata in studiu.

Categoria cu cel mai mare risc de a contacta BTS sunt prostituatele (mentionate de 90% din respondenti), persoanele care nu au un partener stabil (78%) si persoanele care traiesc in conditii precare de igiena (65%).

Tot acest studiu mai precizeaza ca, in general, cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala sunt SIDA, sifilisul si hepatita, recunoscute de aproape toti respondentii. Doi din trei adulti cu varsta intre 18 si 50 ani din mediul urban afirma ca pot sa spuna multe lucruri despre SIDA, iar tinerii pana in 25 de ani declara ca sunt foarte bine informati despre aceasta.

Studiul mai arata ca exista un grad de familiarizare relativ scazut in ceea ce priveste multe dintre bolile cu transmitere sexuala care afecteaza in special femeile - candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza, tricomonaza. Sub 25% dintre cei chestionati cunosc detalii despre aceste boli.

Trei din patru respondenti afirma ca nu au avut niciodata o boala cu transmitere sexuala. Dintre cei care au avut o boala cu transmitere sexuala, jumatate dintre ei au fost diagnosticati macar o data cu candidoza urovaginala de cand si-au inceput viata sexuala. Alte boli mentionate ca fiind contractate in urma unui act sexual au fost tricomonaza, gonoreea, hepatita, chlamidia si herpesul genital.

Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate au in prezent o relatie stabila si locuiesc cu partenerul, iar 20% au o relatie cu cineva, fara a locui impreuna, se mai arata in studiu.

Studiul a fost realizat de GfK Healthcare Romania prin intervievarea a 600 de persoane cu varsta intre 18 si 50 de ani din mediul urban.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#boli transmitere sexuala, #studiu sida hepatita , #boli