Cele mai delirante si bizare halucinatii

Sambata, 05 Iulie 2014, ora 18:58
12613 citiri
Cele mai delirante si bizare halucinatii
Foto: Procto

Tulburarile delirante ne arata cat de sensibil este creierul uman si cat de usor isi poate el programa o evolutie anormala a propriilor functii.

Poate cele mai ciudate dintre aceste tulburari sunt halucinatiile, stari cand subiectul simte nu numai trairi anormale, dar isi creeaza iluzii fantastice, uneori infricosatoare extrase din mediul inconjurator, a carui realitate n-o mai recunoaste, arata portalul Infoniac.

Adesea, odata intrat intr-o asemenea stare, creierul lucreaza tot mai intens, introducandu-se intr-o lume fantastica, desprinsa uneori total de realitate, putand ajunge pana la lesin.

Desi asupra mecanismului care distorsioneaza astfel functionarea creierului specialistii au inca multe neclaritati, principalele manifestari ale acestor stari halucinatorii sunt totusi identificate si chiar catalogate. Iata cateva exemple:

Sindromul Alice in Tara Minunilor

Acesta este mai frecvent decat alte stari anormale si consta in despirnderea individului din timp si spatiu - de cele mai multe ori partiala. Adesea, cei atinsi de sindrom se vad distorsionati fie in intregul lor corp, fie in parti ale acestuia, care le apar ca uriase sau minuscule.

In opinia specialistilor, cel afectat are senzatia ca se afla intr-o lume aidoma celei descrise de Lewis Carroll in bestseller-ul sau, Alice in Tara Minunilor. S-a acreditat chiar ideea ca autorul ar fi experimentat aceasta tulburare si ca isi scria cartea afectat fiind de migrene.

Fara sa-si explice cauzele, specialistii au observat ca fenomenul ii cuprinde mai ales pe cei care au suferit unele infectii virale, epilepsie, migrene, tumori cerebrale.

Psihiatrul englez John Todda a descris pentru prima oara respectiva tulburare, fapt pentru care astazi este numita fenomenul Todd.

Sindromul Cotard

Sindrom este destul de rar. Bolnavul isi imagineaza ca este mor, sau ca nu mai are organe in corpul sau. Ca urmare, de cele mai multe ori refuza sa manance si moare de inanitie sau deshidratare.

Boala a fost descrisa pentru prima oara de neurologul francez Jules Codard, a carui pacienta a si murit refuzand mancarea si apa.

Un caz recent, considerat sub un anumit aspect premiera in acest domeniu medical, a fost cel al unei femei de 73 de ani careia, intr-o situatie asemanatoare, i s-a descoperit o sangerare in creier, in urma unui accident cerebral. A fost operata si, dupa tratament, tulburarea deliranta a disparut.

Sindromul Charles Bonet

Fenomenul este mai frecvent ca altele si consta indeosebi in halucinatii vizuale: bolnavul vede ceea ce nu exista sau isi inchipuie realitatile distorsionate ca forma sau culoare. Adesea nu recunoaste nici infatisarea oamenilor, creandu-si in permanenta propriile sale imagini false despre tot ce se afla in jur.

Sindromul apare, mai pronuntat sau mai putin pronuntat, la circa 10-40% din persoanele in varsta care sunt in curs de a-si pierde vederea.

Licantropia clinica

Asemenea pacienti simt iluzia ca se transforma in animale sau chiar s-au transformat, cel mai adesea fiind vorba de lupi. Ei incep sa imite urletul lupului si devin agresivi, convinsi ca dispun de coltii si ghearele acestuia. Altii se vad transformati in caini, porci, broaste, serpi.

Tulburarea este adesea consecinta altor afectiuni anterioare, tot de natura psiho-neurologica: schizofrenia, tulburarea depresiva (psihoza maniac-depresiva) sau depresia severa.

Sindromul Capgras

Identificat de psihiatrul francez Josepf Capgras (1873-1950), sindromul ii da bolnavului iluzia ca cineva apropiat (de obicei sot, sotie sau un bun prieten) a fost inlocuit cu altcineva, in mod malefic.

Afectiunea apare cel mai adesea la cei atinsi deja de schizofrenie, de boala Alzheimer, de boala Parkinson, dementa sau leziuni ale ceierului.

Este probabil ca la baza bolii sta o distorsionare a activitatii neuronale in sistemul cerebral care proceseaza informatiile despre imagini exterioare sau stari emotionale.

Sindromul Othello

Persoana atinsa de acest sidrom are senzatia ca este totdeauna inselata sau tradata de cei din jur. Bolnavii sunt rareori prudenti si mai adesea agresivi, cu inclinatii spre rautate si chiar acte de cruzime.

Boala a fost recent studiata pe cazul unui barbat de 46 de ani din tara africana Burkina Faso, descoperindu-se si cauza: un accident cerebral, pentru care specialistii l-au si operat.

A rezultat o ameliorare vizibila, dar cel vindecat a ramas in continuare ros de gelozie pe sotia lui, fara vreun motiv real.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#boli sindrom neurologic, #boala Alzheimer, #boala parkinson, #sindrom Cotard tratament , #boli