Cercetatorii au descoperit un antibiotic nou, care foloseste ''o metoda unica'' de a omori bacteriile

Joi, 13 Februarie 2020, ora 15:47
6421 citiri
Cercetatorii au descoperit un antibiotic nou, care foloseste ''o metoda unica'' de a omori bacteriile
Foto: Arhiva Pixabay

Un nou antibiotic, care foloseste ''o metoda unica'' pentru atacarea si uciderea bacteriilor, a fost descoperit de oamenii de stiinta.

Cercetatorii din Canada sustin ca nou-descoperitul antibiotic - carbomicina - ar putea fi un ''candidat clinic promitator'' in misiunea gasirii unei solutii pentru problema in crestere a microbilor care devin rezistenti la antibiotice, informeaza Press Association.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), rezistenta la antibiotice este una dintre cele mai mari amenintari la sanatatea globala, responsabila pentru un numar estimat de 700.000 de decese la nivel global in fiecare an.

Potrivit descoperirilor cercetatorilor, carbomicina, alaturi de un antibiotic mai putin cunoscut, complestatin, ucid bacteriile prin blocarea functiei peretelui celular, un fenomen pe care oamenii de stiinta l-au remarcat pentru prima oara.

"Bacteriile sunt prevazute cu un perete pe suprafata exterioara a celulelor care le da forma si le face mai rezistente", spune Beth Culp, doctoranda in biochimie si stiinte biomedicale la McMaster University din Hamilton, Ontario.

"Antibiotice precum penicilina omoara bacteriile impiedicand formarea zidului, dar antibioticele pe care le-am descoperit actioneaza in mod opus - impiedica daramarea peretelui. Acest lucru este esential pentru diviziunea celulara. Ca o celula sa creasca, trebuie sa se divida si sa se dezvolte".

"Daca blochezi complet daramarea peretelui este ca si cum ar fi prinsa intr-o inchisoare si nu se poate dezvolta sau creste".

Atat carbomicina, cat si complestatinul fac parte dintr-o familie de antibiotice denumita glicopeptide, care sunt produse din bacterii aflate in sol.

Testele pe soareci au arata ca aceste antibiotice pot bloca infectiile cauzate de stafilococul auriu, un grup de bacterii rezistente la medicamente, care pot provoca infectii grave precum septicemie si sindromul de soc toxic.

Cercetatorii au folosit o tehnica de imagistica celulara pentru a face aceasta descoperire.

"Abordarea poate fi aplicata la alte antibiotice si ne poate ajuta sa descoperim altele noi cu mecanisme diferite de actiune", a precizat Culp.

"Studiul este o abordare promitatoare in ceea ce priveste descoperirea de noi antibiotice impotriva MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent, n.red) si posibil alte bacterii", a spus Brendan Wren, profesor de patogeneza microbiala la Facultatea de Igiena si Medicina Tropicala din Londra.

"Totusi, cum acest nou grup de antibiotice a fost testat doar pe soareci, mai e un drum lung de parcurs inainte ca sa poata deveni un produs din moment ce trebuie luate in considerare costurile si testarea din punctul de vedere al toxicitatii si eficientei asupra oamenilor".

Studiul a fost publicat in revista de specialitate Nature.

Vezi si Prima dovada ca unele antibiotice maresc riscul de Parkinson

Eveniment Quarterly Report

Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
#antibiotic nou descoperit cercetatori , #boli