Chiar e periculos sa stai "picior peste picior"?

Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 06:53
10924 citiri
Chiar e periculos sa stai "picior peste picior"?
Foto: Pexels/stokpic.com

Mai multe cercetari stiintifice din trecut aratau ca a sta in pozitia "picior peste picior" poate fi rau pentru sanatate. Erau semnalate probleme precum cresterea presiunii arteriale, aparitia venelor varicoase sau chiar intreruperea circulatiei la nivelul picioarelor.

Desi unele dintre aceste probleme pot fi reale sau exista jumatati de adevar, a sta intr-o astfel de pozitie clar nu te va ucide. Medical Daily a analizat cateva dintre miturile legate de aceasta pozitie.

Venele varicoase

Aceasta afectiune, care presupune marirea venelor, care devin astfel si mai vizibile prin piele, afecteaza mai ales picioarele. De obicei nu e vorba despre o problema grava. Devine insa o problema cand intervine si durerea.

Varsta, bagajul genetic, obezitatea, sarcina - toti sunt factori de risc. In plus, medicii nici nu sunt pe deplin siguri care e cauza aparitiei lor.

Cert este ca impiedica sangele sa circule asa cum ar trebui. Asupra unui singur aspect medicii s-au inteles: nu sunt cauzate de pozitia "picior peste picior", asa cum e credinta populara.

Adevaruri si mituri despre frumusete

"A sta picior peste picior nu cauzeaza vene varicoase", explica dr. Jon Modrall, chirurg vascular la Universitatea Arkansas pentru Stiinte Medicale. "Acestea apar pe fondul unei probleme intrinseci a venelor.

A sta in picioare lungi perioade de timp e un alt obicei destre care se spune ca le-ar cauza. Adevarul e ca acesta le exacerbeaza, agraveaza o problema existenta a venelor, insa nu o cauzeaza", explica acesta.

Presiunea sangelui si sanatatea inimii

Un studiu din 2007 a ajuns la concluzia ca a-ti incrucisa picioarele la nivelul genunchilor atunci cand esti lungit in pat duce la marirea presiunii sangelui. In mod ciudat, insa, daca picioarele erau incrucisate la nivelul gleznelor, nu aparea acest efect. Si in trecut cateva studii ajunsesera la acelasi rezultat.

Totusi, chiar si atunci cand presiunea arteriala crestea, era vorba despre o schimbare minora. Chiar si asa, din acel moment pozitia "cu picioarele incrucisate" a fost legata de riscul cardiovascular.

Medicii spun insa ca, chiar daca o astfel de pozitie face ca mai mult sange sa se intoarca la inima, asta nu e neaparat rau pentru un om sanatos si nu prezinta un risc in sine. Daca, insa, esti predispus la formarea de cheaguri in sange, situatia se schimba, impunandu-se o discutie cu medicul.

Circulatie incetinita a sangelui

Practic, nu exista dovezi ca a-ti incrucisa picioarele sau a sta picior peste picior sunt situatii care pot aduce probleme de circulatie sangvina pe termen lung. Efectele sunt similare cu a sta prea mult in oricare alta pozitie (cum ar fi cu gleznele sub sezut), cand apare senzatia de amorteala in talpi.

Pozitia picior peste picior poate crea presiune pe un nerv aflat in spatele genunchiului, ducand la senzatia de amorteala. E momentul in care, de obicei, se schimba si pozitia, senzatia disparand. Atata vreme cat evitam sa fim complet sedentari, incercand sa ne imbunatatim postura, nu exista motive sa apara probleme.

O postura buna, indiferent ca stam in picioare sau asezati, imbunatateste functionarea muschilor, circulatia sangvina, dar si concentrarea, avand efecte chiar si la nivelul sanatatii mentale. Unele cercetari au legat o buna postura de o inteligenta crescuta. In plus, postura ajuta la prevenirea unor probleme ale coloanei, chiar a unora cardiace sau a diabetului. Si functionarea plamanilor e influentata de postura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pozitia picior peste picior efecte, #picioare incrucisate efect circulatie, #posturi gresite efecte sanatate , #boli