Ciuma neagra omoara mii de oameni si in zilele noastre

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 16:36
7256 citiri
Ciuma neagra omoara mii de oameni si in zilele noastre
Foto: fineartamerica.com

Ciuma bubonica a ucis jumatate din populatia Europei in Evul Mediu, insa chiar si acum, in perioada marilor descoperiri in medicina, ea omoara mii de oameni.

Ciuma bubonica se mai gaseste inca in multe locuri din lume, ea fiind provocata de bacteria Yersinia pestis, scrie Fox News. Aceasta boala este inca rara in Europa, insa situatia este mai grava in Africa.

In Congo, ciuma neagra a imbolnavit peste 10.000 de oameni intr-un interval de zece ani. Chiar si in vestul SUA mai apar cazuri de persoane care se imbolnavesc de ciuma bubonica, se arata intr-un articol aparut in revista "American Journal of Tropical Medicine and Hygiene".

Reaparitie dupa zeci de ani

Bacteria respectiva a ramas inactiva in desertul Gobi, din China, timp de mai multe secole.

Ea a devenit activa in anii 1300, manifestandu-se pe rutele comerciale din Asia spre Europa. Pana la sfarsitul anilor 1500, aproape jumatate din populatia Europei murise din cauza ei.

Conform unui nou studiu, intre anii 2000 si 2009, peste 20.000 de persoane au fost infectate cu Yersinia pestis.

Oamenii au luat bacteria de la rozatoare, carnea de camila si cainii bolnavi. In Libia si Algeria, cazurile de ciuma bubonica au reaparut dupa zeci de ani de absenta.

Record in Congo

In Congo, nu mai putin de 10.581 de persoane au fost infectate, in Madagascar aparand 7.182 de cazuri, iar in Zambia numarul bolnavilor s-a ridicat la 1.309 cazuri.

Problemele apar in special in tarile sarace, in care pacientii nu primesc prompt tratament antimicrobian.

In SUA, in aceeasi perioada, 56 de oameni s-au imbolnavit de ciuma neagra, sapte dintre ei murind din aceasta cauza. Sursele de infectare pe teritoriul SUA au fost rozatoarele salbatice si veveritele.

Cel mai bine stau europenii, acest lucru datorandu-se faptului ca tarile de pe continentul nostru au un control mai bun al populatiei de rozatoare, spun specialistii in domeniu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ciuma bubonica victime morti europa, #evul mediu infectare bacterie yersinia pestis , #boli