Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Arterita, boala a batranetii prevenita din tinerete - Ce spune medicul

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 12:10
78155 citiri
Arterita, boala a batranetii prevenita din tinerete - Ce spune medicul

Arteriopatia obliteranta (sau arterita, cum mai este numita) este o boala arteriala care determina reducerea progresiva a diametrului arterelor, cu scaderea fluxului sanguin ce ajunge la tesuturi.

Este mai frecventa la persoanele varstnice (peste 70 ani - 18,8%, fata de persoanele sub 60 ani - 2,5%). De asemenea, este mai frecventa la barbati, dar si femeile cu factori de risc pot fi afectate.

Boala afecteaza in principal arterele membrelor inferioare (picioare) si mai rar membrele superioare. Evolutia ei poate fi foarte grava, in unele cazuri ajungandu-se la amputare.

Simptome

Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, a declarat pentru Ziare.com ca la inceputul bolii, pacientii pot sa nu aiba niciun simptom, mai ales daca sunt persoane sedentare. Pe masura ce ingustarea arteriala avanseaza, insa, apar durerile. Initial, acestea sunt resimtite ca niste crampe musculare care apar in diferite grupe de muschi.

Cel mai frecvent se resimt in gamba, dar si la nivelul coapselor, solurilor sau a feselor. Apar in timpul mersului si inceteaza dupa terminarea efortului. Durerea si discomfortul variaza de la o persoana la alta.

La persoanele cu o boala mai avansata, cu capacitate de efort limitata, in afara durerii de mers, pot aparea si alte simptome - amorteli, furnicaturi, senzatie de raceala a membrului afectat.

Progresul bolii

Initial, durerea de repaos apare la nivelul degetelor si piciorului, este mai accentuata noaptea si se amelioreaza prin mentinerea picioarelor atarnate la marginea patului. Ulterior, durerea devine permanenta, intensa, bolnavul nu se poate odihni. In aceasta etapa, apar modificari in coloratia pielii - devine cianotica (se invineteste) si ulterior apar rani sau chiar cangrena extremitatilor.

Nu orice durere la nivelul membrelor inferioare inseamna "arterita". Alte boli care pot provoca simptome asemanatoare sunt:

- lombociatica venoasa;

- insuficienta venoasa;

- bolile musculare;

- bolile articulare.

Cauze

Cea mai frecventa cauza a bolii este ateroscleroza, care inseamna de fapt depunerea de grasime pe peretele arterelor, ducand la ingustarea acestora si chiar obstructionarea (ingustarea) lor. Ateroscleroza este responsabila si pentru bolile cardiovasculare.

Riscul de deces din cauza cardiovasculara este mai mare in comparatie cu pacientii fara arteriopatie (de 6 ori mai mare), iar la pacientii cu simptome severe prin afectarea vaselor mari, riscul creste de pana la 15 ori, potrivit medicului.

Metode de prevenire

1.Nu mai fuma

Fumatul este cel mai important factor de risc pentru arteriopatia obliteranta, fiind primul lucru la care trebuie sa renunte pacientii care sufera de aceasta boala. Indicat este insa ca pe toata durata vietii sa te feresti de acest obicei nesatanos.

Controlul dislipidemiei

Trebuie sa te asiguri ca grasimile din sange se afla la valori normale:

- colesterol total < 200 mg/dl;

- LDL-colesterol < 100 mg/dl;

- HDL-colesterol >60 mg/dl;

- trigliceride < 150 mg/dl.

2.Dieta

Consuma alimente cu nivel scazut de grasimi. Evita excesul in ceea ce le priveste pe cele care contin grasimi animale (carne de porc, de oaie, pielita de pui, mezeluri, organe, slanina, unt, smantana, frisca, branzeturi fermentate, lapte gras, galbenus de ou).

Evita alimentele prajite si gateste-le, in schimb, la cuptor, la gratar sau prin fierbere. Foloseste alimente bogate in grasimi mono- si polinesaturate, care ajuta la scaderea colesterolului cand sunt consumate cu moderatie.

Mananca nuci, peste, ulei de masline, uleiuri din plante, seminte, alune, avocado. Consuma, in general, cat mai multe fructe si legume.

Limiteaza cantitatile de glucide din alimentatie: paine, cartofi, paste fainoase, dulciuri.

3.Controlul tensiunii arteriale

Trebuie sa iti verifici periodic tensiunea arteriala, caci daca suferi de hipertensiune, vei fi mai predispus la a dezvolta arterita la batranete. Vorbeste cu medicul pentru a gasi echilibrul dintre tratamentul medicamentos si un stil de viata sanatos.

4.Antrenament fizic regulat

Se recomanda plimbarea zilnica, chiar si la varste inaintate, de cel putin 30 minute pe zi. S-a demonstrat stiintific beneficiul exercitiului fizic in reducerea simptomelor arteriopatiei obliterante cu cresterea distantei si a timpului de mers iainte de aparitia durerii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#arterita prevenire, #arterita tratament, #boli ale batranetii, #boli varsta a treia, #artetira informatii , #boli