Lupusul, boala ce iti mananca fata si organele interne - Ce spune medicul

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 22:22
102764 citiri
Lupusul, boala ce iti mananca fata si organele interne - Ce spune medicul

Seal este una dintre cele mai mari vedete cu Lupus, boala care pe vremea in care se manifesta extrem de violent i-a lasat cicatrici adanci pe fata, ce se pot vedea si astazi si care ar putea face o persoana sensibila sa se retraga din viata sociala. Totusi, aceste semne sunt cele mai simple complicatii ale bolii.

Lupusul, sau cum este intreaga sa denumire, lupus eritematos sistemic (LES), este o boala autoimuna caracterizata prin producerea unor anticorpi neobisnuii in sange, care nu isi fac bine treaba si ataca celulele care de fapt ar trebui protejate.

Este mult mai des intalnit la femei decat la barbati, in unele cazuri fiind izolat pe o parte a corpului, dupa care se declanseaza pe tot organismul.

Dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, sistemul imunitar este un sistem complex al carui rol este sa apere celulele organismului de bacterii, virusuri si infectii, producand anticorpi, care sunt un fel de soldatei.

Din cauza ca acestia nu functioneaza cu bine in cazul LES, incep sa fie afectate anumite organe, precum pielea, inima, plamanii, rinichii, articulatiile sau chiar sistemul nervos.

Cea mai simpla faza este atunci cand doar pielea este implicata, dar cand se raspandeste la organele interne, afectiunea devine sistemica si extrem de periculoasa.

Cauzele clare ale aparitiei lupusului nu sunt cunoscute, dar este posibil ca ele sa fie date de gene, virusuri, radiatii ultraviolete si chiar anumite pastile luate in exces sau care pur si simplu nu se potrivesc cu organismul persoanei care le ingereaza si creeaza reactii adverse.

Din cauza faptului ca lupusul se manifesta mult mai rau in perioada menstruatiei, la femei si ca tot ele sunt acelea mai des afectate de boala, se crede ca hormonul feminin are un rol important de jucat in declansarea bolii.

In ceea ce priveste medicamentele, sunt cateva game despre care s-a observat de-a lungul timpului ca au o legatura cu instalarea lupusului, cum ar fi pastilele pentru batai neregulate ale inimii, cele pentru tuberculoza, cele pentru scaderea tensiunii sanguine, pentru artrita reumatoida sau epilepsie.

Simptomele lupusului

Acestea sunt variate, in functie de caracteristicile fiecarui organism. In orice caz, includ oboseala, febra usoara, pierderea apetitului, dureri musculare, caderea parului (partiala sau in unele cazuri aproape totala), artrita, ulceratii la nivelul cavitatii bucale, iriatii ale nasului, ale pielii de pe fata, sensibilitate neobisnuit de crescuta la lumina, inflamarea tesutului care protejeaza plamanii (pleurita) si al inimii (pericardita) si o proasta circulatie in special la nivelul degetelor de la maini si picioare (ceea ce poate sa semene cu sindromul Raynaud's).

- Iritatiile pielii se regasesc in general pe fata si pe scalp, bubitele aparute fiind rosiatice, nedureroase, dar lasand cicatrici. Multe persoane observa aparitia unei linii pe bubite la nivelul nasului si al pometilor, ca o dunga orizontala ce ia forma unui fluture.

Daca pielea este expusa la soare in aceasta perioada, situatia se inrautateste, leziunile devin mai adanci, ocupa o suprafata mai mare si pot lasa semne permanente.

- in cazul in care inima si plamanii sunt afectati, persoana va suferi de dureri in piept, tuse, greutatea de a respira, corpul parca va vrea sa stea incovrigat pentru a nu resimti durerea. Riscul de infarct si boli coronariene creste semnificativ.

- In alte cazuri se poate ajunge la insuficienta renala, pancreatita, boli grave ale ficatului, infectii ce ocupa treptat tot organismul si chiar moartea.

In ceea ce priveste diagnosticarea, se tine seama de mai multe simptome:

- daca pacientul prezinta iritatia in forma de fluture pe fata;

- daca prezinta fotosensibilitate;

- prezinta artrita sau simtome similare acesteia (articulatii umflate si dureroase);

- pleurita sau pericardita;

- anormalitati la nivelul rinichilor si al ficatului;

- membrane ulceroase, fie pe piele sau in interiorul organismului (gura, gat, nas);

- convulsii cauzate de iritatii ale membranei cerebrale;

- sangerari anormale;

- simptome specifice tulburarilor autoimune;

- depistarea prin analize a anticorpilor defecti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Lupus simtome, #lupus cauze, #lupus diagnosticare, #lupus Seal, #lupus sfaturi medicale , #boli