Sanatate la-ndemana cu dr. A.V. Ditoiu: Gras, frumos... si cu risc de ciroza

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 16:03
4764 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A.V. Ditoiu: Gras, frumos... si cu risc de ciroza

Desi in zilele noastre zicala "gras si frumos" nu mai pare la moda, multe persoane considera obezitatea o problema deranjanta doar din punct de vedere estetic. Lucrurile nu trebuie sa stea insa deloc asa.

Una dintre problemele cele mai comune cu care se confrunta medicul gastroenterolog contemporan este steatoza hepatica, numita in mod obisnuit si "ficat gras". Printre cauzele comune ale acestei afectiuni se numara consumul de alcool, unele medicamente (inclusiv mult-folositele anticonceptionale), diabetul zaharat sau substantele toxice, dar si obezitatea sau scaderea rapida in greutate, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

In ultimii ani au aparut articole medicale care demonstreaza riscul aparitiei ficatului gras la consumatorii de bauturi dulci, inclusiv cele cu indulcitori sintetici. S-a demonstrat ca 80% dintre cei care consuma minimum 500 ml de bauturi dulci zilnic au steatoza hepatica, comparativ cu 17%, in cazul celor care nu consuma aceste bauturi.

La persoanele cu greutate mai mare decat in mod normal, grasimea se depune nu numai sub pielea de pe burta sau fese, ci si intre celulele ficatului, pe care le apasa si le "sufoca", pereturbandu-le functionarea normala. Apare astfel suferinta acestor celule, care, daca este indelungata, poate duce la distrugerea lor.

Ca si in cazul altor cauze (virusuri, alcool, boli autoimmune etc), zonele de ficat distruse sunt inlocuite cu tesut fibros, care nu este functional, iar fibroza hepatica avansata poarta numele de ciroza.

12% dintre cei cu steatoza hepatica fac ciroza in urmatorii 7 ani, evolutia fiind mai accelerata la cei care mai si consuma alcool sau iau unele medicamente.

O boala ce poate debuta fara simptome

De obicei, aparitia steatozei hepatice nu este insotita de simptome, sau apar unele simptome necaracteristice, deci nu trebuie sa asteptati aparitia acestora pentru a lua masuri. In practica medicala ni se intampla sa intalnim bolnavi cu ciroza care nu au avut niciun simptom pana in acel moment.

In lipsa simptomelor, diagnosticul de steatoza hepatica se pune de multe ori intamplator, medicul gasind la palpare un ficat marit, iar la ecografie poate fi evidentiata prezenta grasimii in ficat. Analizele de sange pot fi normale, dar sunt destul de numeroase cazurile in care transaminazele sunt crescute doar din cauza steatozei hepatice. Biopsia hepatica dar si unele teste specifice stabilesc diagnosticul de ficat gras fara dubii.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ciroza cauze, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #ciroza dr Alecse Valerian Ditoiu, #simptome steatoza hepatica, #ficat gras ciroza, #diagnostic steatoza hepatica , #boli