Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: 10 sfaturi valoroase pentru articulatii sanatoase

Joi, 02 Iulie 2015, ora 11:12
7980 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: 10 sfaturi valoroase pentru articulatii sanatoase
Foto: Doctor Tarek Nazer

Problemele articulare reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni care apar si la tineri, si la varstnici.

Urmatoarele sfaturi, oferite de doctorul ortoped Tarek Nazer pentru Ziare.com, pot ajuta la protejarea articulatiilor si la prevenirea aparitiei artrozei.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce sunt infiltratiile intra-articulare si la ce ajuta

1. Miscarea previne durerea

Miscarea ajuta la reducerea redoarei articulare. Daca stam la munca o perioada lunga de timp, trebuie sa facem o mica pauza in care sa ne miscam articulatiile; statul perioade lungi de timp duce la reducerea mobilitatii articulare.

2. Nu forta articulatiile

Suprasolicitarea articulara duce automat la o deteriorare mai rapida a cartilajului si la aparitia artrozei. Statul mult in picioare, ridicarea de greutati sau traumatismele repetate nu fac decat sa suprasolicite articulatia si sa duca la deformarea sa.

3. Sa se evite miscarea brusca a articulatilor

Miscare brusca trebuie evitata mai ales cand practicam anumite sporturi cum ar fi fotbalul, baschetul sau schiul. O miscare brusca poate duce la distrugerea unui muschi sau unui ligament care sustine articulatia si, automat, contribuie la deteriorarea ei. Este de preferat sa purtam intotdeuna echipamente de protectie corespunzatoare fiecarui sport in parte.

4. Un kilogram in plus inseamna un stres in plus pentru articulatie

Indicele de masa musculara crescut duce la suprasolicitarea articulatiilor si la distrugerea lor pe cand o greutate corporala normala protejeaza articulatiile. Asa ca incearca sa nu intreci masura in aceasta privinta.

5. Exercitii de incalzire inainte de sport

Incalzirea inainte de sport este necesara pentru ca temperatura din tesuturile musculare sa creasca astfel incat sa creasca si elasticitatea acestor muschi si sa previna aparitia leziunilor articulare.

Trebuie sa evitam sporturile ce includ ridicarea de greutati mari si sarituri, deoarece actioneaza ca microtraumatisme si distrug suprafata articulara in timp.

6. Exercitii de flexie si extensie maxima

Multe persoane ajung la o redoare articulara si la limitarea miscarilor de flexie sau de extensie ale articulatiei, pentru ca in activitatea zilnica normala nu ajung sa faca flexie sau extensie maxima. La anumite activitati corpul solicita acest lucru si o persoana care nu face exercitii de flexie si extensie in raza de miscare maxima a articulatiilor va intampina dificultati in efectuarea acestor activitati.

7. Pozitia corecta a corpului

Multi dintre noi petrecem ore intregi stand pe scaun la birou, pozitia corecta si un scaun confortabil pot preveni probleme serioase la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi agravarea cifozei, scoliozei si aparitia durerilor de spate si de cap.

Sanatate la-ndemana: Suferi de artroza? Poti fi un meteorolog bun!

8. Alimente sanatoase, suplimente si vitamine

O dieta bogata in fructe, legume, carnuri slabe, precum pestele ce contine omega 3 si lactate cu continut scazut de grasimi ne ajuta sa ne asiguram necesarul energetic de care organismul are nevoie zilnic pentru a reduce durerile articulare si a se mentine sanatos.

O dieta echilibrata poate fi ajutata de suplimente alimentare si vitamine pentru a recupera ce lipseste din mesele noastre zilnice, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne bazam pe acestea si sa ignoram dieta sanatoasa.

9. Prezentarea la medic imediat ce apare durerea articulara

O durere articulara inseamna inceputul unei probleme si este necesar sa ne prezentam la un medic pentru a trata corect problema si pentru a preveni progresia afectiunii.

10. Stop fumatului

Fumatul dauneaza nu numai articulatiilor, ci tuturor organelor corpului uman, de aceea este foarte important sa renuntam la acest viciu pentru a avea o viata sanatoasa.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sfaturi pentru articula ii sanatoase, #sfaturi articula ii sanatoase, #doctor ortoped Tarek Nazer , #boli