Cum poti sa scazi riscul atacului de guta

Joi, 09 Iulie 2015, ora 08:30
13720 citiri
Cum poti sa scazi riscul atacului de guta
Foto: Ziare.com

Guta, o forma dureroasa de artrita, apare cand nivelul ridicat de acid uric din sange cauzeaza formarea si acumularea cristalelor in jurul unui punct.

Acidul uric, eliberat prin urina, este produs in momentul in care organismul elibereaza o substanta chimica numita purina; aceasta de obicei se gaseste in corp, insa se poate lua si din anumite alimente.

Un regim alimentar pentru guta poate ajuta scaderea nivelului acidului uric din sange. Acesta nu este un tratament, ci poate doar sa scada riscul aparitiei acelor atacuri dureroase ale gutei si sa incetineasca progresul acesteia.

Scopul

Guta a fost asociata de zeci de ani cu o alimentatia mult prea indulgenta, in ceea ce priveste carnea, fructele de mare si alcoolul. Afectiunea in sine este considerata o afectiune a celor mai bogati oameni, deoarece isi permiteau aceste obiceiuri alimentare, fiind numita si "boala regilor". Si chiar dinainte ca aceste cauze ale gutei sa fie intelese, doctorii au observat numeroase beneficii ale unui regim alimentar restrictiv.

Guta, ce spune medicul

Detaliile regimului

Principiile generale ale unei diete pentru guta sunt aproape aceleasi ca si cele recomandate pentru o dieta sanatoasa si echilibrata:

Supraponderabilitatea creste riscul aparitiei si dezvoltarii gutei. Studiile au sugerat ca reducerea numarului de calorii scade nivelul acidului uric si reduce numarul atacurilor de guta.

Mancati multe fructe, legume si cereale. Evitati consumul de paine alba, prajituri, torturi, bomboane si bauturi indulcite.

Mentineti-va hidratat prin consumul de apa. O crestere a consumului de apa a dus la scaderea numarului de atacuri ale gutei. Tintiti spre 8-16 pahare cu fluide pe zi, dintre care cel putin jumatate sa fie apa.

Taiati din grasimile saturate gasite in carnurile rosii si in pasarile de curte, grase.

Limitati cantitatea zilnica de proteine la 113-170 gr.

Meniu simplu

Mic dejun - cereale integrale cu lapte pasteurizat, neindulcit, un pahar cu capsune proaspete, o cafea si apa.

Pranz - doua felii de piept de pui pe gratar, cu o felie de paine cu seminte, salata verde cu otet balsamic si ulei de masline, o cana cu lapte pasteurizat si apa.

Gustare de dupa amiaza - un pahar cu visine proaspete si apa.

Cina - doua felii de somon pe gratar cu fasole verde, o jumatate de cana cu pasta facuta din cereale integrale, amestecate cu ulei de masline si lamaie, apa, un iaurt slab si un ceai pe baza de plante.

Urmand un regim alimentar special poate ajuta in limitarea producerii de acid uric, dar nu o sa scada concentratia sa din sange.

Regimul, alaturi de limitarea caloriilor si un program stabil de exercitii pe zi, vor imbunatati si mentine greutatea si sanatatea in limitele normale acceptate.

YVE.ro

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#atac de guta, #regim guta, #regim boala guta, #alimente permise guta , #boli
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1