Cum recunosti un nodul tiroidian

Duminica, 29 Mai 2011, ora 16:09
46443 citiri
Cum recunosti un nodul tiroidian
Foto: Arhiva

Tiroida nu trebuie sa mai fie pentru nimeni o necunoscuta. Desi este un organ mic, in forma de fluturas (doi lobi aflati de o parte si de alta a laringelui, legati printr-un istm), joaca un rol crucial in sanatatea noastra.

Contine, secreta si trimite hormoni tiroidieni in sange, regland metabolismul, ca un adevarat dirijor.

Substantele secretate de glanda tiroida, hormonii, sunt esentiali pentru buna functionare a tuturor tesuturilor si organelor. Permit corpului sa foloseasca rezervele sale de energie, controland temperatura interna si contribuind la buna functionare a muschilor.

Potrivit studiilor de specialitate, 300 milioane de persoane au avut probleme legate de tiroida, aproape jumatate dintre ele, fara s-o stie.

Cu ocazia Saptamanii Internationale a Tiroidei (23-29 mai 2011), Yvonne Andersson, presedintele Fundatiei Nationale a Tiroidei, a subliniat: "anul acesta ne-am concentrat atentia asupra nodulilor tiroidieni si a gusei", potrivit site-ului oficial Semaine Internationale de la Thyroide.

Nodulii sunt foarte frecventi si pot trece cateodata neobservati. Din aceast motiv, ei ar sta la originea unor disfunctionalitati in ceea ce priveste productia de hormoni tiroidieni (hipo sau hipertiroidism), ba chiar a unui cancer al tiroidei.

Yvonne Andersonn a relatat cazul unei femei care avea dificultati la inghitit. "Se simtea obosita si cu picioarele grele. Dupa ce a consultat generalistul, a aflat de existenta unui nodul la nivelul tiroidei, ce a fost tratat cu levotiroxina. Problemele de inghitire s-au ameliorat, pacienta regasandu-si linistea si energia".

Identifica corect nodulii benigni

Atat pacientii, cat si medicii, trebuie sa constientizeze ca tulburarile tiroidei genereaza perturbari in producerea hormonilor specifici, ceea ce antreneaza aparitia diverselor simptome.

Ca si gusa, formarea tuturor tipurilor de noduli ai tiroidei este cauzata, frecvent, de insuficienta iodului din regimul alimentar.

Pentru a compensa deficitul, celulele tiroidiene se inmultesc, iar cresterea lor induce formarea nodulilor in tesutul tiroidian, fie sub forma unuia singur (izolat), fie a nodulilor multipli. Foarte important, precizeaza sursa citata, este sa fie depistati din timp si tratati ca atare.

Se cunosc doua tipuri de noduli: nodulii "reci" si nodulii "calzi". Majoritatea sunt "calzi". Produc hormoni tiroidieni in cantitati necontrolabile ("adenoame autonome"), dar ei nu sunt niciodata maligni.

In schimb, sunt capabili sa antreneze hipertiroidismul. Nodulii "reci" nu sunt functionabili, insa exista cazuri, rare ce-i drept, cand s-au dezvoltat si au devenit maligni.

Initial, nodulii nu prezinta niciun semn vizibil. Raman necunoscuti, pana la un control medical de rutina, cand rezultatele biologice ale analizelor la sange releva tulburari endocrine.

Iata cateva simptome, de care vom tine seama, in cazul dezvoltarii unor noduli: dificultati/durere la inghitit, respiratie dificila, raguseala. Se adauga cele specifice hipertiroidiei, cum ar fi: tulburari de somn, transpiratii, oboseala musculara, slabire etc.

In caz de raguseala si durere severa la inghitire, febra si dureri articulare, desigur ca e de dorit sa se consulte medicul. Iar daca va ganditi ca aveti unul sau mai multi noduli, se recomanda examinarea gatului, prin testul "Neck Check", stabilit de AACE ("American Association of Clinical Endocrinologists"). Sau un simplu test de sange TSH, sa se vada daca tiroida functioneaza normal, precum si o ecografie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#noduli tidoidieni, #noduli gat, #simptome noduli , #boli