E cazul sa-ti numeri linguritele zilnice de zahar?

Vineri, 28 August 2009, ora 13:11
8333 citiri
E cazul sa-ti numeri linguritele zilnice de zahar?

Cat rau poate sa-ti faca o lingurita de zahar? Deloc, daca e prima sau printre putinele la care recurgi pe parcursul unei zile. Insa daca e a 22-a, cum se intampla in cazul americanilor, ar trebui sa te gandesti serios ca e cazul sa faci ceva in acest sens.

Si, da, ai auzit bine, americanii consuma aproximativ 22 de lingurite de zahar pe zi, dupa cum arata un sondaj la nivel national, realizat in perioada 2001 - 2004. Iar daca ai fi atent la zaharul din cafea, din ceai, din sucurile dulci, cockteilurile si chiar mancarea procesata pe care o consumi, ai vedea ca nici tu nu esti departe.

Degeaba ai taiat de pe lista dulciurile, daca ai uitat de restul alimentelor indulcite, nu neaparat cu zahar.

Cea mai mare cantitate de zahar provine, intr-adevar, din bauturi si dulciuri. Doua pahare de suc si un baton de ciocolata au, in cel mai bun caz, 355 de calorii, conform AP.

6 lingurite pentru femei si 9 pentru barbati, zilnic

Necesarul zilnic, in cazul femeilor, e departe de cele peste 20 de lingurite de zahar consumate de americani. Este recomandat sa nu se depaseasca 6 lingurite pe zi, ceea ce se traduce in 100 de calorii. Iar in cele 6 lingurite intra si indulcitorii sau siropul folosite in mancarea procesata sau adaugate in timpul mesei.

In cazul barbatilor, recomandate sunt maximum 9 lingurite de zahar zilnic, respectiv 150 de calorii, spun nutritionistii. In aceasta cantitate nu intra si indulcitorii naturali, cum ar fi fructoza, care se gaseste in fructe.

Rachel K. Johnson, profesor de nutritie la Universitatea Vermont, in Burlington, autorul unui studiu publicat in American Heart Association journal Circulation, ne sfatuieste sa fim atenti atat la caloriile solide, cat si la cele lichide si la zaharul care s-ar putea ascunde in iaurturi sau cereale.

Potrivit acesteia, sunt aproximativ 6 lingurite de zahar intr-un iaurt cu fructe de aproximativ 220 de grame si 4 lingurite de zahar in aceeasi cantitate de ciocolata cu putine grasimi. Insa cel mai mult zahar se gaseste, in ordine, in bomboane, prajituri si placinte.

500 de ml de suc depasesc cu mult necesarul zilnic de zahar

340 de mililitri de bautura dulce contine, in medie, 8 lingurite de zahar, adica depaseste necesarul zilnic de zahar in cazul femeilor.

Pentru a manca si bea in cunostinta de cauza, trebuie sa fim atenti la cantitatea de zahar inscrisa pe etichetele produselor, la cea de sirop, fructoza, dextroza si melasa.

Prajiturile, inlocuite cu popcorn in cazul copiilor

Specialistii americani nu recomanda si o cantitate de zahar maxima in cazul copiilor, desi statisticile arata ca baietii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani consuma 34 de lingurite de zahar zilnic.

Totusi, acestia recomanda ca sa nu se tina suc in casa, sa fie citite etichetele cerealelor si sa fie inlocuite gustarile ce constau in prajituri cu popcornul.

Renuntarea la zahar poate fi o provocare majora in multe dintre cazuri, pentru ca oamenii s-au obisnuit cu acest gust, care li se pare de departe mai atragator. Daca pur si simplu renuntarea la zahar este imposibila, atunci exercitiile fizice sunt vitale pentru a tine caloriile sub control.

18 lingurite de zahar, "neutralizate" cu o plimbare de 4,8 kilometri

De retinut este faptul ca un tanar de 20 de ani care merge 4,8 kilometri zilnic pe jos "arde" doar 288 de calorii, respectiv echivalentul a 18 lingurite de zahar.

Consumul de zahar sau alti indulcitori nu face decat sa aduca un aport caloric important, ceea ce duce la luarea in greutate, nevenind cu niciunul dintre nutrientii vitali. In medie, femeile au nevoie de 1.800 de calorii zilnic, in timp ce barbatilor le trebuie 2.200 de calorii, explica Johnson.

Daca cineva isi ia toate aceste calorii din bauturi si nu mananca nimic isi va mentine greutatea, dar nu va introduce in organism niciunul dintre nutrientii necesari.

Se recomanda ca nu mult din necesarul zilnic caloric sa se obtina din zaharul sau indulcitorii adaugati in alimente, conform HealtDay.

Boli asociate cu un consum exagerat de zahar sau indulcitori

Excesul de zahar este vinovat pentru numeroase probleme de sanatate, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arteriala si chiar boile de inima sau atacurile cerebrale.

In ultimii 30 de ani, numarul caloriilor ingurgitate zilnic s-a marit cu aproximativ 150 - 300 de calorii pe zi. Circa jumatate din acestea provin din bauturi, nefiind decat calorii lichide.

Cantitatea zilnica de bauturi indulcite a crescut cu 70% intre 1970 si 2000, mai arata statisticile citate de Reuters.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#necesar zilnic zahar, #zahar boli, #indulcitori alimente, #calorii lichide, #zahar alimente , #boli