Ecosistemul de ingrijire pentru bolile neurodegenerative ascuns intr-o bratara smart

Advertorial
Vineri, 28 Mai 2021, ora 17:56
4797 citiri
Ecosistemul de ingrijire pentru bolile neurodegenerative ascuns intr-o bratara smart
boli neurodegenerative FOTO: Pixabay.com

Mihai, utilizator senior, 72 ani, sufera de boala Parkinson si alte comorbiditati, inclusiv hipertensiune, probleme de somn, artrita. Sotia lui, Elena, 70 de ani, este cea care il ingrijeste, dar se confrunta cu multe dificultati, deoarece si ea sufera de o insuficienta cognitiva usoara si mult stres, deoarece starea medicala a sotului ei s-a degradat. Cei doi ar dori sa fie informati despre evolutia bolii, sa poata comunica cu usurinta cu profesionistii din domeniul sanatatii si ingrijirii paleative, precum si sa invete ce exercitii sau tratamente ar putea urma zilnic pentru a-si imbunatati starea.

Acest model de interactiune personalizat este acum oferit de PROCare4Life, proiectul european de cercetare si dezvoltare.

CE ADUCE NOU PROCare4Life

Acest proiect interesant propune un ecosistem de ingrijire scalabil, interactiv si integrat pentru bolile neurodegenerative, adaptabil si la alte afectiuni cronice. Folosind monitorizarea prin senzori aplicati pe o bratara inteligenta, PROCare4Life afla despre obiceiurile comportamentale ale lui Mihai, detecteaza simptomele relevante pentru boala principala, dar ii monitorizeaza si hipertensiunea.

Neurologul si terapeutul lui Mihai primesc rapoarte despre evolutia bolii si pot lua cele mai bune decizii cu privire la medicamentele prescrise sau pot recomanda exercitii si apoi monitoriza functionarea capacitatilor motorii. Aceasta inseamna o eficientizare serioasa a timpului si banilor! Ecosistemul va aduce beneficii tuturor utilizatorilor, de la pacienti la ingrijitori, pana la profesionistii din domeniul sanatatii. In cele din urma, va imbunatati calitatea vietii persoanelor in varsta.

Una dintre noutati este ca, desi vizeaza ingrijirea varstnicilor, interactiunea cu aplicatia este distractiva! Aplicatia va oferi un model personalizat si interactiv prin tehnici de gamification, care vor sprijini utilizatorul sa adopte obiceiuri sanatoase, sa mentina rutine zilnice si sa urmeze sfaturi pentru a-si mentine si imbunatati starea de sanatate. Pentru Elena, aceasta inseamna antrenament cognitiv zilnic, recomandat si adaptat nevoilor sale prin exercitii si jocuri.

CUM FUNCTIONEAZA

Solutia ProCare4Life este impartita in doua subsisteme: cel de nivel de baza, care include o serie de senzori care colecteaza date despre starea pacientului, precum si subsistemul de nivel inalt, care include serviciile care stocheaza, proceseaza si ofera feedback cu privire la datele colectate.

SIMAVI se ocupa de securitatea cibernetica a platformei si de serviciile de comunicatii. Compania romana de software ofera, de asemenea, know-how si expertiza in toate aspectele necesare.

In primul rand, SIMAVI se va asigura ca accesul la subsistemul la nivel inalt este securizat si ca nicio persoana neautorizata nu poate accesa aplicatia. Toti utilizatorii trebuie sa treaca printr-un strat de securitate dedicat, indiferent daca sunt pacienti sau personal clinic.

Si in al doilea rand, SIMAVI dezvolta serviciile sociale si de comunicare. Si va explicam cum!

Avem un chat bazat pe text, prin care pacientii si medicii pot vorbi intre ei. Aplicatia comunica, de asemenea, cu utilizatorii sai, prin e-mailuri si notificari in aplicatie. In aceste doua moduri, utilizatorii pot accesa informatii de indata ce sunt disponibile, indiferent daca este vorba de un nou raport generat de aplicatie sau de unele stiri medicale de la medici.

CONSORTIUL

Consortiul asigura o acoperire completa a expertizei stiintifice, tehnologice, clinice si sociale pentru a mari sansele de succes ale proiectului. Are 14 parteneri din sase tari din UE, inclusiv Software Imagination and Vision (SIMAVI), Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti si Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. De asemenea, Asociacion Parkinson Madrid, Universidad Politenica De Madrid, Universiteit Maastricht, Westfaelische Wilhelmsuniversirtaet Muenster, Casa Di Cura Privata del Policlinico SPA, ATOS SPAIN SA, Stelar Security Technology Law Research UG, Wohlfahrtswerk fur Badenwurttemburg, International Foundation for Integrated Care IFIC, LDA. Proiectul este coordonat de Kinetikos - Driven Solutions LDA (Portugalia).

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul de cercetare si inovare "Orizont 2020" din cadrul TIC (Tehnologii informationale si de comunicare). A inceput in ianuarie 2020 si se va intinde pe o perioada de trei ani.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#boli neurodegenerative cauze, #boli neurodegenerative , #boli