Femeia pentru care poate fi fatal sa manance singura

Luni, 21 Martie 2016, ora 17:58
5177 citiri
Femeia pentru care poate fi fatal sa manance singura
Foto: Arhiva Ziare.com

Samantha Anderson, o australianca in varsta de 40 de ani, sotie si mama a trei copii, s-a trezit intr-o zi ca nu mai poate inghiti. Isi luase la pachet, la munca, un mic dejun format din unt de arahide si paine. In zadar a incercat, timp de mai multe minute, sa inghita. Pana la urma, s-a lasat pagubasa.

De atunci au trecut patru ani, iar chinul de a inghiti e o provocare zilnica. Nu poate fi lasata niciodata sa manance singura, relateaza news.com.au.

Initial, femeia a incercat sa uite episodul neplacut, dupa care a ramas flamanda, insa acesta s-a repetat: intr-o zi la pranz, intr-o alta la cina. In final a ajuns pur si simplu sa flamanzeasca.

A ajuns la medic, unde i s-a spus ca e stresata si ca trebuie sa ia Valium. Tratamentul nu a functionat, asa ca a fost trecuta pe antidepresive, desi femeia a tot spus ca-si adora locul de munca si timpul petrecut acasa, alaturi de familie.

O femeie vede totul cu susul in jos, din cauza unei boli rare a creierului

A incercat hipnoza, consiliere terapeutica, a renuntat la o parte dintre responsabilitati. Fara rezultate, insa. Intr-o zi, a ajuns la medic cu o tensiune atat de mica incat a fost internata. Dupa patru luni a fost diagnosticata cu disfagie, o afectiune care ii lipseste pe cei in cauza de abilitatea de a inghiti.

Faptul ca stia de ce sufera nu a ajutat-o insa prea mult. A invatat cu greu sa manance alimente cu o textura moale, aproape lichida, asa cum e iaurtul. Le impingea in spatele gatului si astepta ca reflexul inghitirii sa apara. In jumatate din cazuri, acesta nu aparea, asa ca femeia se ineca si trebuia sa reia incercarea de a manca mai tarziu.

A ajuns de la 60 la 45 de kilograme, adica mai putin decat cantarea la 14 ani, a inceput sa poarte haine foarte largi, pentru a ascunde faptul ca slabise mult, si s-a izolat de prieteni. "Intreaga zi se transformase intr-o batalie pentru supravietuire. Ma gandeam 'Voi flamanzi pana mor sau ma voi ineca si voi muri, una din doua'", isi aminteste femeia.

Abia dupa 9 luni de la diagnostic medicii au gasit o rana dureroasa, la nivelul urechii stangi, care ar fi aparut inainte de declansarea bolii. Acestia sunt convinsi ca intre cele doua este o legatura. Lasata netratata, aceasta ii afectase patru nervi cranieni, declansand boala.

Femeia a fost pusa la dieta lichida, bogata in calorii, vitamine si minerale. O singura bautura din cele 13 zilnice presupunea jumatate de ora sau chiar 45 de minute de chin. Practic, avea la dispozitie, dupa o masa, jumatate de ora pentru alte activitati, apoi trebuind sa o ia de la capat cu hranirea. "Ma inecam si cu propria saliva", declara femeia.

La un an si jumatate de cand fusese diagnosticata, Samantha deja suferea de malnutritie. Ii cadea parul, pielea ii devenise foarte uscata, iar din cauza uscaciunii gurii, dantura sa a avut de duferit. Era anemica, iar riscul ca inima sa-i cedeze era la fel de mare ca in cazul unei persoane cu obezitate morbida.

A ajuns sa fie hranita printr-un tub inserat in stomac, prin buric. Reflexul sau de a inghiti ajunsese sa fie atat de slab ca al unei persoane de 90 de ani.

Dupa ce a luat legatura cu un medic din SUA, a invatat sa manance conform afectiunii sale, sa-si amestece toata hrana cu apa, inclusiv piureul de cartofi, prajiturile sau painea. Inca nu poate manca niciun fel de fibre si in niciun caz nu poate lua masa singura, fiind mereu in pericol de moarte.

Desi munceste, sotul sau vine zilnic, la ora mesei, pentru a o asista, iar situatia nu se va schimba in viitorul apropiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#boala rara nu poate inghiti, #probleme inghitire boala, #disfagie imposibilitate inghitire , #boli