Fobiile - Ce spune medicul

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 18:16
4436 citiri
Fobiile - Ce spune medicul

De multe ori, auzi persoanele din jurul tau ca le este foarte frica de ceva, fie ca este vorba despre ascensoare, alte spatii inchise, soareci, gandaci, insecte si fel de fel de alte probleme la care nici macar nu te-ai gandi.

De multe ori, acesti oameni nu primesc niciun strop de credibilitate din partea persoanelor din jur, temerile lor fiind considerate copilaresti, nefondate, deloc importante, eventual chiar doar niste capricii. Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon, pentru Ziare.com, fobiile nu sunt insa nici pe departe ceva de care o persoana alege sa sufere, fiind cat se poate de traumatizante.

Mai ales daca omul respectiv nu are parte de sprijinul celor din jur si nu poate evita obiectul care reprezinta subiectul temerii, se poate ajunge la depresii, atacuri de panica severe si chiar probeleme cu inima, din cauza ca aceasta este supusa des unui soc puternic.

Fobia nu trebuie sa fie rationala, din contra, de multe ori, cauza aparitiei ei fiind nejustificata. Se intampla adesea ca cei mici sa mosteneasca fobiile parintilor, din cauza ca ei invata in copilarie, instinctiv, de ce este bine sa se fereasca in viata pentru a nu pati ceva rau. Temerile mai pot fi corelate si de un eveniment neplacut care a avut loc intr-un anume spatiu sau a fost pricinuit de o oarecare insecta sau alt animal.

In afara de acestea, cauzele sunt pur si simplu de natura mintala, fara sa existe o explicatie anume pentru ele. Fobiile fac parte din aceeasi grupa de afectiuni precum tulburarie de anxietate, panica, stresul posttraumatic sau tulburarea obsesiv compulsiva.

Cel mai des intalnite forme ale fobiilor sunt:

- cele claustrofobice (cand pacientului ii este teama de spatii inchise)

- teama de animale (mai ales de cele mici, precum rozatoarele, de serpi, dar si de insecte)

- de apa (hidrofobia)

- frica de mers cu avionul, care merge mana in mana cu cea de inaltime sau cu cea de viteza foarte mare

- teama de a trece printr-un tunel

- teama de a merge la medic (in special stomatologul trezind acest sentiment de frica profunda pentru multe persoane)

- teama de a sustine un discurs in fata unei multimi (aici nu este vorba despre emotiile obisnuite, pe care le are fiecare persoana in parte, ci pur si simplu de o frica ce il paralizeaza pe cel care ar trebui sa sustina discursul si il poate face chiar sa se simta rau fizic).

Mai exista fobia sociala, care nu este acelasi lucru ca cea de a vorbi in public. In cazul acesteia, persoana in cauza pur si simplu nu se poate incadra intr-un colectiv, nu poate folosi mijloace de deplasare in comun si de multe ori are probleme de a se adapta la scoala sau serviciu.

In ceea ce priveste simptomele fobiilor, cel mai des intalnite si evidente sunt:

- teama care se instaleaza chiar si numai gandindu-te la un anumit eveniment sau o actiune pe care stii ca trebuie sa o faci;

- teama din ce in ce mai accelerata atunci cand chiar intri in contact cu lucrul respectiv;

- efecte fizice vizibile, precum dilatarea pupilelor, aparitia transpiratiei, marirea ristmului cardiac, tremur, voce instabila.

Persoana care te poate ajuta pentru a depasi acest moment este medicul psiholog sau psihiatru. In primul rand, trebuie sa discuti cu el, sa se observe eventualele cauze care iti provoaca teama, sa realizezi ca nu este niciun motiv sa ai o asemenea reactie. Este destul de dificil ca o persoana sa scape de o fobie adanc inradacinata in psihic, dar cu mult timp si destula perseverenta totul este posibil.

Cei care doresc, pot apela si la pastile, dar acestea sunt recomandate doar in cazurile extrem de grave, in care activitatea zilnica este perturbata de aceasta afectiune de care sufera pacientul.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#fobie sfaturi, #fobie tipologii, #fobie cauze, #fobie tratament, #tipuri fobii , #boli
Comentarii
Poza deniutz333
deniutz333
rank 2