Herpesul: cum apare si cum il tratam - Ce spune medicul

Joi, 04 August 2011, ora 18:11
199400 citiri
Herpesul: cum apare si cum il tratam - Ce spune medicul

Herpesul este o grupare de mici vezicule acumulate la nivelul buzei, de cele mai multe ori spre marginea exterioara, cauzand o inflamare a pielii, aspect rosiatic si inestetic. Basica este plina cu lichid, spargandu-se in timp si formand o crusta ce se vindeca in decursul unei saptamani.

Virusul care provoaca aceasta problema se numeste herpes simplex (HSV), existand doua tipuri care provoaca fie herpesul de la nivel bucal, fie cel genital. Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, a declarat, pentru Ziare.com, ca pe langa acea rana mai pot aparea si alte simptome, precum:

- febra;

- inflamarea gurii si aparitia senzatiei de inconfort la consumul de alimente si apa;

- inflamarea gatului;

- salivare in exces;

Odata ce un om este infectat, leziunea poate reveni oricand in decursul vietii, majoritatea pacientilor avand pana la 3-4 episoade anuale. In cazurile grave, episoadele se pot repeta si in fiecare luna.

Inainte ca rana sa apara, poti resimti o mancarime sau usturime pe portiunea de piele ce urmeaza sa fie afectata. Dintre factorii care pot declansa revenirea leziunilor, cei mai importanti sunt:

- stresul excesiv;

- sistemul imunitar slabit, fie din cauza bolilor sau a medicamentelor folosite in afectiunile autoimune;

- schimbarile hormonale din timpul sarcinii;

- variatii hormonale, la femei, din cauza ciclului menstrual;

- oboseala care ajunge la extenuare;

- expunerea prelungita, fara protectie, la soare;

- alergiile alimentare;

- raceala sau gripa;

- solutii folosite in tratamentul dentar.

Desi majoritatea leziunilor provocate de herpes se pot vindeca si singure, persoanele afectate pot lua o serie de masuri pentru a ameliora simptomele:

- poti aplica niste comprese umede si reci de cateva ori pe zi, tinandu-le cate 20 de minute, astfel incat rana sa nu mai fie la fel de umflata si iritata;

- poti lua ibuprofen sau alte calmante pentru a reduce durerea, desi in cele mai multe cazuri aceasta nu este atat de grava incat sa necesite pastile;

- bicarbonatul de sodiu este foarte bun, in combinatie cu apa, astfel incat sa reduci inflamatia;

- foloseste unguente speciale care sa reduca iritatiile;

- evita alimentele prea acide, precum citricele sau tomatele in exces;

- foloseste creme cu protectie solara, mai ales pe perioada verii, cand sunt temperaturi extreme;

- spala-te frecvent pe maini;

- evita folosirea in comun a prosoapelor, sticlelor, aparatelor de ras, produselor cosmetice si alte materiale care intra in contact si cu pielea altor persoane a caror stare de sanatate si igiena nu o cunosti;

- herpesul se transmite si prin sarut, asa ca ai grija cu ce persoane intri in contact;

Cremele luate din farmacii pentru tratarea herpesului nu necesita prescriptie medicala si reduc semnificativ disconfortul resimtit pe perioada leziunii. Medicamentele luate pe cale orala, in schimb, necezita reteta de la medic si cel mai bine este sa le folosesti in cel mai incipient stadiu. Daca stii cum se manifesta primele simptome ale herpesului, le poti administra chiar inainte sa apara leziunea. Dupa ce aceasta capata crusta, pastilele nu mai sunt de mare ajutor.

La unii oameni, primul episod se manifesta destul de dureros, asa ca in cazul copiilor mici trebuie sa ai grija ca ei sa se hraneasca si hidrateze corespunzator, caci din cauza disconfortului ei pot refuza sa mai afac acest lucru.

Persoanele care au o problema cronica in ceea ce priveste sistemul imunitar ar putea avea nevoie de un tratament zilnic pana cand isi revin la linia de plutire, caci altfel herpesul nu va mai trece deloc si leziunile s-ar putea multiplica peste masura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#herpes motive, #herpes cauze, #herpes recurenta cauze, #herpes ameliorare simptome, #herpes raceala , #boli