Semne ca suferi de hipertiroidism - Ce spune medicul

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 18:02
12841 citiri
Semne ca suferi de hipertiroidism - Ce spune medicul

Glanda tiroida este extrem de importanta, caci hormonul pe care il produce are un rol foarte mare in controlarea metabolismului, dar ajuta si la digestie, la reglarea batailor inimii, la sanatatea oaselor si a muschilor si la mentinerea unui nivel normal al colesterolului.

Atunci cand o persoana sufera de hipertiroidism, aproape nicio functie a organismului nu mai functioneaa asa cum ar trebui, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon.

Cauza acestei dereglari este de cele mai multe ori reprezentata de boala Basedown-Graves, aceasta facand ca hormonul tiroidian sa fie produs in exces, fapt ce se transmite frecvent pe cale ereditara.

In afara de aceasta, mai pot aparea tiroiditele, atunci cand corpul uman produce foarte multi anticorpi si printr-o eroare este atacata glanda tiroida. Si nodulii tiroidieni fac sa creasca foarte mult secretia.

De obicei, cele mai frecvente simptome asociate cu aceasta afectiune sunt:

- o stare ridicata si continua de oboseala sau agitatie extrema, o slabiciune inexplicabila si indispozitie.

- balonari frecvente si crampe abdominale;

- cadere semnificativa a parului, dintr-o data; parul incepe sa fie mai fragil si mai moale;

- scadere in greutate subita, chiar daca alimentatia este normala. Unii oameni incearca sa manance mai mult decat inainte, cu speranta de a-si mentine greutatea, dar asta nu se intampla;

- unghiile se ingroasa si devin bombate, schimbandu-si chiar si culoarea;

- apare un tremur la nivelul mainilor;

- transpiratie in exces si aparitia eczemelor;

- ochii pot chiar sa isi modifice forma, sa iasa din orbite si sa se inroseasca, cu un aspect iritat, in marea majoritate a timpului;

- aparitia unei gusi proeminente.

In cazul in care o persoana observa asemenea schimbari in ceea ce priveste propriul corp, ar trebui sa se prezinte imediat la medicul de familie, pentru o trimitere la un medic specialist, precum endocrinologul, acesta urmand o serie de proceduri pentru stabilirea diagnosticului sigur si corect.

In cazul in care nu se iau masuri la timpul oportun, boala poate fi chiar mortala. Tiroida poate incepe sa elimine extrem de multi hormoni, intr-o perioada scurta de timp, afectand inima si alte organe vitale ale corpului.

In ceea ce priveste profilaxia, eficienta acesteia depinde foarte mult de cauza aparitiei hipertiroidismului. Spre exemplu, boala Graves nu poate fi prevenita, intrucat este o afectiune genetica. In afara de aceasta, insa, este bine ca o persoana sa evite pe cat posibil stresul in exces, sa nu consume alcool si tutun in exces si sa nu ia medicamente pe care le considera bune, fara sa se consulte cu un medic, mai intai.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#hipertiroidism cauze, #hipertiroidism simptome, #hipertiroidism motive, #hipertiroidism probleme , #boli